Donald Duck in braille
NOS NieuwsAangepast

Donald Duck voor het eerst in braille: 'bijna te gedetailleerd'

Donald, Katrien, Dagobert, Goofy, Pluto, Guus Geluk, Clarabella Koe, Kwik, Kwek en Kwak en nog veel meer figuren uit de Donald Duck-strips zijn vanaf vandaag ook voor blinde en slechtziende kinderen te 'zien'. Het stripblad is voor het eerst in braille verschenen.

De makers van Donald Duck werkten samen met Stichting Dedicon, die zich inzet voor toegankelijke informatie, en Bibliotheekservice Passend Lezen om de strips te vertalen naar het brailleschrift. Het weekblad wil op deze manier mensen die blind of slechtziend zijn laten ervaren hoe Donald en de wereld van Duckstad eruitzien.

Matrozenpetje

De eerste braille-Duck werd uitgereikt aan de 15-jarige Twan uit Druten. Hij is al zijn hele leven blind en heeft dus nog nooit een Donald Duck gelezen.

"Alles is heel gedetailleerd, bijna té gedetailleerd. Echt heel mooi", vertelt hij. "Van Donald kun je zien dat hij een matrozenpetje op heeft en een matrozentruitje en een strikje draagt. Dat wist ik helemaal niet." Ook nieuw voor hem is dat Donald Duck in bijna niets op een echte eend lijkt.

'Wij konden eerst alleen maar normale boeken lezen'

Hoofdredacteur Joan Lommen is trots op de Donald Duck voor blinden en slechtzienden. "Het idee leefde al heel lang, maar we wisten niet hoe we het moesten aanpakken. Hoe maak je bijvoorbeeld duidelijk hoe Donald Duck eruitziet? Dat moet je echt voelen."

Portemonnee

De reacties vandaag waren lovend en veel kinderen gaven aan dat ze iedere week wel een Donald Duck in braille zouden willen lezen. Toch zit dat er voorlopig niet in.

Het maken van deze Donald Duck voor blinden en slechtzienden heeft maanden geduurd. "Het is ingewikkeld en ook een heel kostbaar verhaal", zegt Lommen. "Oom Dagobert is nog even niet bereid om de portemonnee te trekken."

Wat er wel in de pijpleiding zit is een dyslexie-Duck. Die zal later dit jaar verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl