NOS NieuwsAangepast

China vreest onrust door inflatie

China wil sociale onrust voorkomen door de inflatie terug te dringen. Dat zei premier Wen Jiabao bij de start van de jaarlijkse zitting van het Chinese parlement, het Nationale Volkscongres.

Wen erkent dat veel Chinezen ontevreden zijn doordat het leven snel duurder wordt. Hij wil de inflatie terugdringen van meer dan 5 procent tot minder dan 4 procent, onder meer door de onstuimige economische groei af te remmen. Ook wil de regering de corruptie aanpakken.

'Serieus probleem'

De premier zei in zijn toespraak tot de ruim drieduizend afgevaardigden in Peking dat onevenwichtige economische ontwikkeling "een serieus probleem" is. Wen wil er daarom "topprioriteit" van maken om de prijzen in de Volksrepubliek stabiel te houden.

De premier zei niets over de massale protesten in de Arabische wereld, maar uit zijn toespraak bleek duidelijk dat hij beducht is voor sociale onrust.

Plannen

Tijdens het Nationale Volkscongres, dat tien dagen duurt, worden de regeringsplannen voor de komende vijf jaar gepresenteerd. De toespraak van de Chinese premier op het Volkscongres wordt gezien als de belangrijkste speech van het jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl