Dumoulin komt over de streep met Pozzovivo en Froome ANP

Tom Dumoulin heeft in de achttiende de rit van de Giro d'Italia zijn achterstand op Simon Yates gehalveerd. De Britse rozetruidrager kon in de slotfase van de 13,9 kilometer lange slotklim het tempo van de concurrenten niet meer bijbenen en verloor 28 seconden op Dumoulin, die nu nog op 28 seconden staat.

Yates bleef nog keurig in het wiel toen Dumoulin demarreerde op anderhalve kilometer van de meet, maar toen Chris Froome vervolgens gas gaf, moest hij passen.

Dumoulin keek achterom, zag Yates spartelen en ging vervolgens voluit tot aan de streep, in het spoor van de Italiaan Domenico Pozzovivo.

Froome hoopte met zijn versnelling Pozzovivo te passeren, maar de nummer drie uit het klassement gaf geen krimp.

Het klassement na de achttiende etappe NOS

De rit werd gewonnen door de Duitser Maximilian Schachmann van QuickStep, die in de sprint bergop de Spanjaard Ruben Plaza en de Italiaan Mattia Catteneo de baas was.

Schachmann vond in de 198 kilometer lange rit na 20 kilometer aansluiting bij een kopgroep van 10 man, met Boy van Poppel en Jos van Emden.

De groep had al snel 15 minuten te pakken op de rustig pedalerende meute. In de 13,9 kilometer lange slotklim (à 6,9 procent) moesten Van Emden en Van Poppel al snel lossen.

Schachmann, Cattaneo en Plaza vochten uiteindelijk voor de ritzege. De Duitser zegevierde en dat betekende alweer de 36ste zege van het seizoen voor QuickStep.

De uitslag van de achttiende etappe

STER reclame