Een deel van het kabinet is op dit moment op handelsmissie in India, hier bij premier Modi.
NOS NieuwsAangepast

Rutte eerder terug uit India, koning leeft mee met nabestaanden MH17

Premier Rutte komt eerder terug van een handelsmissie in India voor kabinetsoverleg over de laatste onderzoeksresultaten over het neerhalen van de MH17. Hij vliegt komende nacht terug. Rutte noemt het voor de nabestaanden opnieuw een moeilijke dag.

Het JIT, het Joint Investigation Team van de betrokken landen, heeft bekendgemaakt dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald afkomstig was van de 53e brigade van het Russische leger uit Koersk.

"Een belangrijke ontwikkeling en ik heb daarom besloten terug te keren naar Nederland omdat ik morgen zelf de ministerraad wil voorzitten waarin dit besproken zal worden", laat Rutte op Facebook weten. De ministers Kaag, Schouten, Van Nieuwenhuizen en Bruins blijven in India.

Open zenuw

Ook minister Blok van Buitenlandse Zaken komt vervroegd terug uit Luxemburg, waar hij met de koning en koningin was voor een staatsbezoek. Koning Willem-Alexander zei daar dat het rapport een open zenuw raakt bij iedereen die door de MH17-ramp is getroffen:

'MH17 is een open wond in de samenleving'

Blok sprak van een ingrijpend moment voor de nabestaanden. Hij zegt dat hij bij zijn ontmoeting met Lavrov, in april, erop heeft aangedrongen dat Rusland respectvol omgaat met de vondsten van het JIT. "Ik betreur dat er meteen Russische ontkenning was." Wat de ontkenning betekent voor de relatie met Rusland, wist hij nog niet. "Maar de reactie vandaag was niet hoopgevend."

Bekijk hieronder een uitgebreidere reactie van minister Blok:

'Ik betreur de Russische ontkenning natuurlijk zeer'

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat hij zeer onder de indruk is van de onderzoeksresultaten van het JIT. Hij beoordeelt het onderzoek als "grondig monnikenwerk" dat aantoont dat een Buk-raketinstallatie van de Russische krijgsmacht is gebruikt om vliegtuig MH17 neer te halen. "De waarheid komt met steeds grotere stukken aan het licht."

Grapperhaus doet ook opnieuw de oproep aan Rusland om mee te werken aan het onderzoek, in de hoop dat de schuldigen voor de rechter komen. "Wij gaan nu op een resolute, maar rechtvaardige manier de schuldigen boven water halen en die worden dan vervolgd."

'Geen zaken achterhouden'

Ook PVV-leider Wilders zegt naar aanleiding van de resultaten van vandaag dat Rusland volledige medewerking moet verlenen en geen zaken mag achterhouden: "Iedereen dient aan het onderzoek mee te werken. Ook Rusland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl