Max Verstappen tijdens de training voor de GP van Monaco
NOS SportAangepast

Verstappen en Ricciardo onderstrepen favorietenrol in Monaco

Daniel Ricciardo en Max Verstappen lijken helemaal klaar voor de Grand Prix van Monaco. De coureurs van Red Bull maakten donderdag bij de eerste twee trainingen grote indruk. Ze bleven met hun beste rondetijden de concurrentie ruim voor. "Ik denk dat we hier een kans hebben", stelde Verstappen na de trainingen vast.

Red Bull Racing wordt in Monaco als favoriet gezien voor de zege zondag. Het motorvermogen speelt op het bochtige stratencircuit, waar inhalen een lastige zaak is, een minder voorname rol. Het draait in Monaco vooral om wegligging en op dat gebied zijn de Red Bull-wagens top. Dat biedt Ricciardo en Verstappen veel meer kansen in het duel met de bolides van Mercedes en Ferrari, die minder profijt hebben van hun grotere vermogen.

Thuisvoelen

Donderdag bleek meteen dat de wagens van Verstappen en Ricciardo zich thuisvoelen in Monaco. In de ochtendsessie was de Australiër de snelste met 1.12,126. Zijn Nederlandse teamgenoot gaf weinig toe: 1.12,280.

Naast de Red Bulls reed alleen Lewis Hamilton in die sessie rondjes onder de 1 minuut en 13 seconden. De tijden lagen donderdag ruim onder die van vorig jaar. Het gebruik van de nieuwe hypersoftband, de zachtste band in de Formule 1, speelde daarbij ongetwijfeld een rol.

Niet foutloos

Helemaal foutloos was de eerste training niet van Verstappen. Hij miste na een uurtje een rempunt bij bocht 1 en reed achteruit terug het circuit op waarbij hij Sebastian Vettel hinderde. Dat mag niet, maar de stewards lieten de actie ongemoeid.

In de middagsessie zette in eerste instantie Verstappen de toon. Ronde na ronde verbeterde de Nederlander zichzelf om uiteindelijk op 1.12,035 uit te komen. Na een onderbreking van 25 minuten, omdat er reparaties aan het circuit moesten worden verricht, ging alleen Ricciardo daar nog onderdoor. De Australiër was, net als in de ochtend, de snelste met 1.11,841.

"Dit is zo'n gaaf circuit", lachte Ricciardo. "Het is een feest om hier in de auto te zitten. Voor ons is dit een veelbelovend begin, maar het draait om zondag."

"Het was een probleemloze dag", constateerde Verstappen na de trainingen tevreden. De auto voelt goed en dat geeft vertrouwen. En vertrouwen heb je hier nodig voor een snelle ronde."

Kwalificatie

Veel zal zaterdag afhangen van de kwalificatie. Die is voor een groot deel bepalend voor de race. Verstappen, die nog nooit op pole stond, is er veel aan gelegen zaterdag de beste startplaats op te eisen. Ricciardo wordt een geduchte concurrent, maar gezien de kleine verschillen donderdag wordt het in elk geval een spannende strijd.

Sebastian Vettel, die vorig jaar won, zat donderdag vier tienden achter Verstappen. Wereldkampioen Lewis Hamilton, vierde in de tweede training, moet ook op zoek naar verbeteringen. Het gat met de Red Bulls was een halve seconde.

"Het resultaat is prima", meende Verstappen. "De auto kan echter nog beter worden afgesteld. Mercedes en Ferrari kunnen zaterdag hun vermogen opschroeven, maar daar hebben ze niet zoveel aan met al die bochten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl