Een eerdere huiszoeking bij Barcelona, vorige maand
NOS NieuwsAangepast

Invallen en huiszoekingen in Barcelona, tientallen arrestaties verwacht

Honderden politieagenten doen sinds het begin van deze week invallen en huiszoekingen in verschillende steden in Catalonië, zoals Barcelona, Tarragona en Girona. Er zijn verdenkingen dat er 10 miljoen euro aan subsidiegeld is weggesluisd om het referendum over onafhankelijkheid van Catalonië te financieren, dat vorig jaar oktober werd gehouden.

Volgens de Spaanse regering was die volksraadpleging illegaal en waren de subsidies eigenlijk bedoeld voor andere doeleinden, zoals het financieren van bijvoorbeeld waterprojecten in ontwikkelingslanden. Maar de organisatoren van het referendum zouden het geld onder meer hebben gebruikt om de reis- en verblijfskosten van de internationale waarnemers die erbij aanwezig waren te betalen.

In dat verband speelt de in Den Haag gevestigde denktank Centrum voor Strategische Studies een rol: die zou geld overgemaakt hebben gekregen om waarnemers te sturen en daarmee het referendum te legitimeren.

Agenten uit Madrid

Verwacht wordt dat er tientallen mensen worden opgepakt, onder wie een Catalaans parlementslid. Ook zijn er verdachten uit de directe omgeving van de nieuwe regiopresident van Catalonië, Quim Torra, meldt de krant El País. Het zou vooral gaan om leidinggevenden van Catalaanse bestuurlijke instellingen. Het aantal politiemensen dat aan de operatie deelneemt is zo groot, dat er ook agenten uit Madrid aan meedoen.

Er lopen verschillende onderzoeken tegen de organisatoren van het referendum. De Spaanse justitie maakt veel werk van het verzamelen van bewijsmateriaal tegen hen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl