Vrouwen en kinderen in het kamp in Bama
NOS NieuwsAangepast

Amnesty: duizenden vrouwen en meisjes verkracht door leger Nigeria

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat duizenden vrouwen en meisjes in Nigeria zijn verkracht door leden van het regeringsleger. Dat gebeurde volgens Amnesty in afgelegen kampen, waar zowel Nigeriaanse militairen als leden van een militie waar het leger mee samenwerkt de vrouwen naartoe brachten.

In het rapport They betrayed us beschrijft Amnesty hoe vrouwen en meisjes in de afgelegen kampen zijn verkracht, soms in ruil voor voedsel. Het gaat om vrouwen en meisjes die eerst leefden in dorpen die in handen waren van de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Die dorpen werden vervolgens door het Nigeriaanse leger heroverd en veel bewoners werden gedwongen om naar de kampen te gaan.

Nigeriaanse vrouwen: verkrachtingen in ruil voor eten

De bewoners van de kampen in Nigeria hadden meer dan een jaar amper voedsel, van begin 2015 tot midden 2016. Pas toen kwam humanitaire hulp op gang. Honderden, maar mogelijk zelfs duizenden mensen stierven in het Bama Hospital-kamp. Op satellietbeelden is te zien dat de begraafplaats van het kamp snel in omvang toenam.

De mensen die Amnesty sprak, zeggen dat vijftien tot dertig mensen per dag stierven door honger en ziektes. Ook in andere kampen kwamen dagelijks mensen om het leven. "Mensen sterven, er is altijd een begrafenis, een begrafenis, een begrafenis. Ik dacht dat het op een dag weleens de mijne zou kunnen zijn", zegt een vrouw in het rapport.

De uitgehongerde vrouwen kregen in die periode voedsel van de militairen en milities, maar moesten daarvoor in ruil seks hebben met mannen. "Een man van de milities bracht me eten", zegt een 20-jarige vrouw in het rapport. "Hij verkrachtte me en zei dat we nu man en vrouw moesten zijn."

"Het is absoluut schokkend dat mensen die al zoveel hebben geleden onder Boko Haram veroordeeld worden tot misbruik door Nigeriaanse militairen", zegt de directeur van Amnesty in Nigeria. "De autoriteiten hadden de vrouwen en meisjes moeten beschermen. In plaats daarvan moesten die zich laten verkrachten om te voorkomen dat ze van de honger zouden omkomen."

De mensenrechtenorganisatie zegt dat de autoriteiten in Nigeria de rechten van ontheemden in het noordoosten van het land, waar Boko Haram strijdt voor een eigen islamitische staat, moet beschermen. "Dat kan alleen als er een einde wordt gemaakt aan de voortdurende straffeloosheid", zegt de organisatie. Ook roept Amnesty de president op om actie te ondernemen en de situatie te onderzoeken.

'Onjuist rapport'

Het leger van Nigeria spreekt de beschuldigingen van Amnesty tegen. In een verklaring noemt het leger het een "vals rapport over fictieve verkrachtingen".

Het kantoor van de Nigeriaanse president zegt dat de geloofwaardigheid van rapport "ontbreekt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl