NOS NieuwsAangepast

Choking-challenge: 'Ik wist dat het gevaarlijk was, maar deed het toch'

  • Guus Dietvorst

    redacteur Online

  • Guus Dietvorst

    redacteur Online

De bananen-sprite-challenge, de Kylie Jenner-lip-challenge, de deo-challenge en de tidepod-challenge. De lijst van 'uitdagingen' die rondgaan op internet is bijna eindeloos.

Sommige van de uitdagingen zijn tamelijk onschuldig - de chubby bunny-challenge: stop zoveel mogelijk marshmallows in je mond en probeer verstaanbaar te praten - maar andere kunnen ronduit gevaarlijk zijn. Zoals de choking-challenge, waarbij deelnemers hun keel afknijpen in de hoop er high van te worden. Een 15-jarige jongen uit Den Haag kwam dit weekend om het leven door de gevolgen van de uitdaging. En vorig jaar overkwam een 16-jarige jongen hetzelfde.

Ook de cinnamon-challenge, waarbij je een lepel kaneel zonder water probeert door te slikken, heeft bij zeker honderden mensen tot gezondheidsproblemen geleid. En video's van het eten van wasmiddelcapsules (de tidepod-challenge) werden begin dit jaar verwijderd door YouTube, omdat het videobedrijf geen video's toestaat die aanzetten tot gevaarlijk activiteiten.

Het zijn vooral jongeren die dergelijke uitdagingen aangaan. Ze filmen het en delen dat vervolgens op sociale media, ook bekende YouTubers doen daaraan mee.

Ik zag het op YouTube en wilde het zelf ook proberen.

Rowan, 14

Zijn zulke uitdagingen eigenlijk populair onder jongeren in Nederland? In een poll van NOS Kort zegt 88 procent van de bijna 10.000 respondenten nooit een gevaarlijke uitdaging te hebben gedaan, 12 procent dus wel.

Een van hen is de 14-jarige Rowan. Hij deed de choking-challenge. "Ik zag het op YouTube en wilde het zelf ook proberen. Ik begon diep te ademen en iemand anders deed het wurgen. Gelukkig stopte hij eerder dan ik wilde, anders was het waarschijnlijk fout gegaan."

Een 12-jarige die anoniem wil blijven, deed hetzelfde. "Ik wist dat het gevaarlijk was, maar deed het toch, omdat ik had verloren met 'latjetrap' bij een potje voetballen. Het duurde 27 seconden, iemand hield zijn handen om mijn nek. Daarna kreeg ik weer adem. Het is heel dom. Ik zou nu ook tegen anderen zeggen: doe het niet! Het kan fataal aflopen."

Veel anderen vertellen dat ze de cinnamon-challenge hebben gedaan. De 12-jarige Nia deed het samen met vriendinnen. "Het deed echt superveel pijn", vertelt ze. De 13-jarige Sanne had dezelfde ervaring. "Mijn vriendinnen stikten er bijna in, ik doe het echt nooit meer!"

Een spoor oversteken

Orthopedagoog Marielle Beckers, zelf moeder van zeven kinderen, zegt dat de challenges niets nieuws onder de zon zijn. "Het is eigenlijk hetzelfde als vroeger. Wij deden ook rare dingen, dan staken we bijvoorbeeld een spoor over, kort voordat de metro eraan kwam. Dat was ook spannend en gevaarlijk."

Dit soort gedrag hoort bij de puberteit: jongeren proberen dingen makkelijk uit en hebben minder inzicht in langetermijngevolgen, legt Beckers uit. Maar er is wel een groot verschil met haar jeugd. "Als het toen zou zijn misgegaan, was er een berichtje in de krant gekomen 'Kind aangereden door metro' en dan wist niemand wat er precies was gebeurd. Nu wordt het breed verspreid op internet. En dan is het vaak zo dat die video's goed aflopen. Want als het misgaat, dan post je hem niet."

"Dus ik denk niet dat het per se meer gebeurt, maar het is zeker wel zichtbaarder dan vroeger." Daardoor worden jongeren die zulke dingen normaal niet zouden doen, misschien wel eerder op ideeën gebracht, denkt Beckers.

Mijn eigen kinderen vinden het superdom.

Marielle Beckers

Toch herkent ze het beeld uit de poll wel. "Ik geeft sportles aan pubers en ik heb het gisteren in de groep gegooid. Ze kenden de challenges wel, maar deden er niet aan mee. En mijn eigen kinderen vinden het superdom, zeggen ze. Maar dat geeft natuurlijk geen garantie dat ze het ook nooit gaan doen."

Dat is natuurlijk wel een angst bij veel ouders. Beckers geeft daarom wat handvatten om ermee om te gaan. De belangrijkste tip? Praat met je kind. "Gooi het er tijdens het ontbijt eens in: goh, heb je dat gelezen, wat zou jij doen? Je hoeft het niet meteen heel zwaar te maken, maar bespreek het gewoon."

"Ze zullen het misschien onzin vinden", voegt ze toe. "Maar pubers snappen uiteindelijk ook wel dat jij je zorgen maakt hoor. En als ze dan voor de keuze staan om zoiets te doen, dan hoop je dat ze ergens in hun achterhoofd een stemmetje horen dat ze tegenhoudt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl