De opgedoken telegraaf uit de Mainz Duikteam Zeester

Bij drie leden van duikteam 'De Zeester' in het Groningse Lauwersoog is op verzoek van Duitsland huiszoeking gedaan. Een deurwaarder heeft onder begeleiding van de politie gezocht naar spullen uit een scheepswrak.

Het gaat om voorwerpen van de Duitse kruiser Mainz, die aan het begin van de Eerste Wereldoorlog met 89 bemanningsleden zonk bij een zeeslag bij Helgoland, in augustus 1914. Ook een restaurant in Lauwersoog is doorzocht, omdat daar opgedoken voorwerpen van de duikclub te zien zijn.

Vergoeding voor paard

Het lukte de Groningse duikclub in 2004 om het wrak te lokaliseren. De duikers namen een telegraaf en richtkijker mee naar boven en kregen later een kanon in handen dat op de kruiser zou hebben gestaan.

Dat kanon ligt op het terrein van duiker Jan Kruizinga. Wat hem betreft mogen de Duitsers de spullen gerust hebben, zegt hij tegen RTV Noord. "Maar ik wil ook graag het paard vergoed hebben dat de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog van mijn opa hebben meegenomen."

Het kanon op het terrein van een van de duikers Steven Radersma/RTV Noord

Hunebedden

Het conflict met de Duitse overheid over de voorwerpen loopt al jaren. De politie in Duitsland behandelde de zaak in 2015 als grafschennis.

Dat is niet aan de orde, zegt advocaat Jan Maarten Pol namens het duikteam. "De menselijke resten zijn al lang weg. Bij hunebedden is archeologisch onderzoek gedaan; dat kun je dan ook grafschennis noemen. Het is te zot voor woorden dat ze zo je huis komen binnenmarcheren."

Pol deed begin dit jaar een voorstel aan de Duitsers: jullie krijgen de spullen terug, op voorwaarde dat er geen claims worden ingediend. Daar werd volgens hem niet op gereageerd. "We hebben drie maanden lang niks gehoord. Dit is vervolgens het antwoord."

De deurwaarder heeft beslag gelegd. Vermoedelijk wordt geprobeerd om via de rechter spullen terug te krijgen. "Een zinloze procedure", vindt Pol. "Alles wat we hebben, kunnen ze krijgen."

STER reclame