Noord-Koreanen op de route tussen Hamhung en Wonsan
NOS NieuwsAangepast

Journalisten naar nucleaire testlocatie Noord-Korea

Een groep buitenlandse journalisten is naar een afgelegen gebied in Noord-Korea vertrokken, om getuige te zijn van de ontmanteling van een nucleaire testlocatie. Op het laatste moment kregen ook acht verslaggevers uit Zuid-Korea toestemming om mee te reizen naar Punggye-ri.

De journalisten stapten voor het eerste stuk van de reis in de trein, waarvan de ramen geblindeerd zijn. Ze kregen te verstaan de ramen tijdens de reis niet te openen.

De Amerikaanse, Britse, Chinese en Russische journalisten verzamelden zich gisteravond al in de Noord-Koreaanse havenstad Wönsan. Een Zuid-Koreaanse regeringsvliegtuig vloog de eigen journalisten vanochtend naar de stad.

Ceremonie

De groep zal getuige zijn van een formele sluitingsceremonie van de testlocatie, die afhankelijk van het weer morgen of overmorgen plaatsvindt.

Punggye-ri ligt in het dunbevolkte noordoosten van Noord-Korea. De treinreis duurt tussen de 8 en 12 uur, gevolgd door een urenlange busreis. Het laatste stuk wordt in auto's afgelegd.

Een van de uitverkoren journalisten is de Amerikaanse CNN-medewerker Will Ripley. Voor vertrek schreef hij op Twitter dat de deelnemers hun telefoon niet mochten meenemen en onderweg niet de beschikking hebben over internet.

Het Nood-Koreaanse besluit om de Zuid-Koreanen op de reis toe te laten, viel na een gesprek in het Witte Huis tussen president Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Het gesprek was bedoeld om de top tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un door te laten gaan. De ontmoeting is onzeker geworden na een protest van Noord-Korea tegen gezamenlijke militaire oefeningen van de Amerikanen en Zuid-Koreanen.

De ontmanteling van de testlocatie wordt algemeen gezien als een positief gebaar van Noord-Korea. De ontmanteling is echter geen onomkeerbare maatregel. Bovendien zijn er veel meer stappen van Noord-Korea op nucleaire gebied nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl