NOS SportAangepast

Van Rijsselberghe werd met zichzelf geconfronteerd in achterhoede

Van Rijsselberghe heeft een nieuw speeltje: het is echt zweven

Hij is tweevoudig olympisch kampioen op de surfplank, maar bij de wereldbekerwedstrijden in Hyères van vorige maand deed Dorian van Rijsselberghe in de achterhoede mee. Niet leuk, vond hij zelf, maar het logische gevolg van te weinig trainingsarbeid sinds de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Een mentaal tikkie gaf die voor hem onwennige positie wel, merkte hij in Frankrijk. "Ik werd daar even keihard met mezelf geconfronteerd. Als ik het surfen wil volhouden, moet ik wel weer vooraan gaan varen. Dat triggert mij ook om weer hard te gaan trainen."

Maar ondertussen heeft hij zijn oog ook laten vallen op een nieuw speeltje: de hydrofoil. Dankzij die 'vleugel' onder de plank, vaar je niet óp het water, maar een klein stukje erbóven. En dat gaat natuurlijk veel sneller, tot groot enthousiasme van Van Rijsselberghe. "Het gevoel op zo'n 'zweefvliegtuig' is geweldig. Het gaat hard, het gaat hoog. En ook met weinig wind heb je veel meer snelheid."

De toekomst

Als het aan de 29-jarige Texelaar ligt, krijgt het hydrofoil-surfen na de Spelen van Tokio in 2020 de olympische status. "Ja, ik ben ervan overtuigd dat dat de toekomst is."

En daarmee raakt het ook zijn eigen toekomst. "Als er na Tokio met de gewone plank zou worden doorgegaan, hoef ik daar niet eens over na te denken. Maar nu begint het toch wel weer een beetje te triggeren natuurlijk", zegt Van Rijsselberghe met een brede grijns op zijn gezicht. "Maar eerst maar eens tot Tokio. En dan kijken we daarna wel weer verder."

Robert Hajduk
Dorian van Rijsselberghe op de surfplank

Te gretig

Voorlopig telt nog het 'hier en nu'. En dat is op dit moment de zeilregatta in Medemblik. Daar toonde Van Rijsselberghe zich gisteren uiterst gretig. Té gretig zelfs: hij begon te vroeg aan de openingswedstrijd, met diskwalificatie als onvermijdelijk gevolg. Hij liet daar een eerste en zesde plaats op volgen, wat hem na drie races op de 25ste plaats in het RS:X-klassement bracht.

Kiran Badloe, die met Van Rijsselberghe de strijd moet aangaan om het olympische ticket voor 2020, staat na de eerste dag zevende. Hij kwam twee keer als derde en een keer als vijfde over de finish.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl