NOS NieuwsAangepast

Zuckerberg gehoord, parlementariër klaagt: 'Op geen één vraag antwoord gekregen'

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft in het Europees Parlement vragen beantwoord over onder meer privacy, beïnvloeding van verkiezingen en nepprofielen, maar veel helderheid wist hij niet te scheppen. Ondanks dat het verhoor uitliep, bleven antwoorden op veel vragen uit.

"Ik stelde zes vragen, en heb er op geen één antwoord gekregen", beklaagde Europarlementariër Philippe Lambert zich toen het erop leek dat Zuckerberg veel vragen niet zou gaan beantwoorden. Voorzitter Tajani moest de gemoederen bedaren:

Onenigheid tijdens hoorzitting Zuckerberg

De vorm van de hoorzitting hielp niet mee: Europarlementariërs mochten eerst afzonderlijk vragen stellen, waarna Zuckerberg zelf kon bepalen welke vragen hij beantwoordde, en in welke volgorde en hoe uitgebreid. Veel vragen sloeg hij over.

"Zuckerberg heeft het vanavond geen moment moeilijk gehad. Een echt debat kwam niet van de grond", aldus de Nederlandse D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld in een schriftelijke reactie. Dat was vooral de schuld van de voorzitter van het Europarlement, stelt In 't Veld: de Italiaan Antonio Tajani koos voor de opmerkelijke gespreksvorm. Deelnemer Guy Verhofstadt was achteraf ook niet blij met de opzet van de hoorzitting:

Eén Europarlementariër, Syed Kamall, vroeg wel door: hij begon over 'schaduwprofielen', waarmee Facebook niet-ingelogde gebruikers van zijn platform volgt, om ze zo advertenties te laten zien.

Facebook gaat gebruikers meer controle geven, zei Zuckerberg, maar vervolgens zei hij dat die informatie ook bewaard moet worden uit het oogpunt van beveiliging. Toen de parlementariër daarover doorvroeg, ging Zuckerberg naar de volgende vraag. "Zijn er nog andere thema's die we kunnen behandelen?"

Zuckerberg: is er nog iets dat ik moet vertellen?

Het Europarlement organiseerde het gesprek na de hoorzittingen in het Amerikaanse Congres over onder meer het Cambridge Analytica-dataschandaal. Aanvankelijk zou het gesprek achter gesloten deuren zijn, maar gisteren bleek dat het gesprek toch openbaar zou zijn.

Excuses

Zuckerberg bood wel opnieuw zijn excuses aan. "We hebben onze verantwoordelijkheid niet breed genoeg ingeschat en dat spijt ons", aldus de internetmiljardair, over het dataschandaal.

Die excuses vertoonden flinke overeenkomsten met de excuses van Zuckerberg in het Amerikaanse Congres. Ook de maatregelen die Zuckerberg besprak, waren eerder al aangekondigd, door hemzelf of door zijn bedrijf.

Zo gaf Facebook al aan om de privacy van gebruikers beter te zullen beschermen, bijvoorbeeld door apps minder snel toegang te geven tot de profielen van gebruikers. Ook worden alle apps die toegang hebben tot veel data onder de loep genomen.

Dat Facebook beter inzichtelijk gaat maken wie bepaalde advertenties plaatst op zijn platform, kondigde Facebook ook al aan, net als dat het bedrijf flink meer geld gaat stoppen in de beveiliging van zijn gebruikers.

Europa belangrijk

Wel had Zuckerberg een boodschap specifiek voor Europeanen, die volgens hem belangrijk zijn voor het bedrijf. "We delen veel waarden met Europeanen, bijvoorbeeld het belang van mensenrechten en onze liefde voor technologie", aldus Zuckerberg.

Andersom heeft Europa ook veel aan Facebook, betoogde Zuckerberg. "Bij de terroristische aanslagen in Berlijn, Parijs en Brussel hebben we geholpen om mensen te laten melden dat ze veilig zijn", aldus de topman. En ook vluchtelingen die in Europa arriveren, hebben veel aan het platform, zei Zuckerberg.

Maar op veel vragen waarop specifiek Europeanen waarschijnlijk wel een antwoord zouden willen, kwam geen antwoord. Zo vroeg de Duitse Europarlementariër Jan Philipp Albrecht naar de plannen van Facebook om ook in Europa, net als in de rest van de wereld, data te gaan delen tussen WhatsApp en Facebook. Maar helaas: Zuckerberg moest zijn vliegtuig halen.

Kijk hier naar een samenvatting van de hoorzitting in Brussel:

Europarlement heeft veel vragen voor Zuckerberg, maar krijgt weinig antwoorden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl