Tom Dumoulin in Italië AFP

Tom Dumoulin is er in de zestiende etappe van de Giro d'Italia niet in geslaagd om Simon Yates uit de roze leiderstrui te fietsen. In de 34,2 kilometer lange tijdrit tussen Trento en Rovereto over overwegend vlak terrein moest de Sunweb-renner ruim twee minuten zien goed te maken, maar daar kwam hij niet bij in de buurt.

De Nederlander, die het bij alle meetpunten moest afleggen tegen Rohan Dennis, won gestaag tijd op Yates, maar de Brit onderstreepte zijn topvorm door niet te veel te verliezen. Het verbaasde Dumoulin niet. Hij had vooraf al geconstateerd dat het parcours, met alleen aan het eind een klimmetje, niet lastig genoeg was om Yates uit het roze te rijden. Hij zou dan per kilometer vier seconden moet winnen; het werden er twee.

Uiteindelijk hoefde de als laatste gestarte Yates slechts 1.15 toe te geven en hield hij 56 seconden over op zijn naaste belager.

Dennis wint nu wel

De winst in de zestiende etappe ging naar de Australiër Dennis, die in de race tegen de klok in Jeruzalem nog twee seconden langzamer was geweest dan winnaar Dumoulin. Hij noteerde een tijd van veertig minuten precies (gemiddelde snelheid: 51,3 km/uur) en verwees daarmee Tony Martin (40.14) naar de tweede plaats. Dumoulin werd derde in 40.22 en was daarmee vijf seconden sneller dan nummer vier Jos van Emden.

Chris Froome gaf 35 tellen toe op Dennis, maar de Brit passeerde dankzij de vijfde plaats wel drie renners in het algemeen klassement en staat nu vierde op 3.50 van zijn leidende landgenoot. De Italiaan Domenico Pozzovivo is de nummer drie, op 3.11 van het roze tricot.

Uitslag etappe 16 en klassementen

STER reclame