1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS Nieuws

Beoogde ministers Catalonië blijven vastzitten

Twee beoogde ministers voor het nieuwe Catalaanse bestuur komen niet vrij. Het Spaanse hooggerechtshof zegt dat het niet akkoord gaat met de vrijlating van de oud-ministers van de regering Puigdemont. Daardoor kan de beëdiging woensdag niet doorgaan.

Zolang er geen nieuw werkend Catalaans bestuur is, kan de Spaanse regering de interventie in Catalonië niet opheffen. Overigens had premier Rajoy zondag al laten weten dat hij het nieuwe bestuur niet erkent. De Spaanse regering vindt het onverteerbaar dat regiopresident Torra vier ministers wil aanstellen, die op de vlucht zijn voor het Spaanse OM of in voorarrest zitten.

Voor premier Rajoy levert de situatie een probleem op voor zijn begroting. Woensdag stemt het parlement in Madrid namelijk over de begroting voor 2018, maar de regering heeft daarvoor ook waarschijnlijk de stemmen van de Baskische partij PNV nodig. Die partij eist echter dat Rajoy stopt met zijn interventie in Catalonië.

Puigdemont

De Catalaanse president Torra ligt al sinds zijn beëdiging overhoop met Madrid. Hij gaf aan dat hij de strijd voor onafhankelijkheid zou voortzetten en dat het zijn doel is "de rechtmatige president van Catalonië, Carles Puigdemont, weer in het zadel te helpen".

Hij is ook bij Puigdemont op bezoek geweest in Berlijn. Vandaag heeft een Duitse rechtbank een verzoek van de aanklager afgewezen om Puigdemont weer vast te zetten. Volgens de aanklager is de kans groot dat Puigdemont zal vluchten, maar de rechter wilde daar niet in mee.

De rechter moet nog een besluit nemen of de oud-president van Catalonië wordt uitgeleverd aan Spanje, waar de aanklager hem wil vervolgen voor rebellie en corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl