Demonstranten bij aandeelhoudersvergadering Shell
NOS NieuwsAangepast

Shell-oproep om te vergroenen krijgt minder steun

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

De resolutie van actiegroep Follow This om Shell te laten verduurzamen van heeft minder steun gekregen dan vorig jaar bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Bij de stemming kreeg de klimaatresolutie 5,1 procent van de stemmen achter zich, minder dan de 6 procent van vorig jaar.

Het is de derde keer dat Follow This het punt op de agenda zet. Voor het aannemen en implementeren is 75 procent nodig.

Manshoge foto's

De aandeelhoudersvergadering van Shell wordt al jaren gebruikt door demonstranten om aandacht te vragen. Buiten het gebouw staan een pop-up-expositie over allerlei lopende rechtszaken tegen Shell over milieuvervuiling, klimaat, corruptie en mensenrechten. Aandeelhouders moeten langs een muur van manshoge foto's, kraampjes en flyerende betogers naar binnen.

Binnen in het Circustheater zitten uiteindelijk een paar honderd aandeelhouders. Er is een stoet aan vraagstellers over van alles en nog wat. Waarom de Shell-top niet in auto's op waterstof rijdt? Een oproep tot een verklaring zwart-op-wit dat Shell en de NAM de Groningse aardbevingsschade vergoeden. Greenpeace staat met twee Argentijnen bij de microfoon over schaliegasboringen in Patagonië.

Aandeelhoudersvergaderingen krijgen de laatste jaren steeds meer het karakter van een actieplatform. Buiten voor de deur én binnen. Met een aandeel 'koop' je spreekrecht op de vergadering en mag je vragen stellen.

Steeds vaker voeren actievoerders en lobbygroepen het woord over milieu en mensenrechten. Of grijpen mensen de gelegenheid aan om 'reclame' te maken met een heel verhaal zonder een echte vraag. Zelfs politici hebben dit podium ontdekt, zoals laatst bij de aandeelhoudersvergadering van ING over de beloning van Hamers. Toen stelde de SP vragen.

Koeien vol stress

Ook Groningse boeren grijpen de vergadering aan om een pleidooi te voeren over de gaswinning en de aardbevingsschade voor boeren. Woordvoerder Ate Kuipers vertelt hoe de koeien vol stress rondrennen bij een beving en over de schade aan stallen, mestkelders en boerderijen. "Alles beweegt bij ons, behalve de NAM." Hij pleit daarom voor een toezegging zwart-op-wit.

Shell-topman Ben van Beurden

Hij krijgt die niet. Volgens Shell-topman Ben van Beurden is Shell zich heel goed bewust wat er aan de hand is. De toezegging van Shell-directeur Marjan van Loon in de Tweede Kamer over het vergoeden van de schade past niet even op een A4'tje en wordt in een compleet juridisch document gegoten. Van Beurden verwacht ook snel met de overheid een definitief akkoord te sluiten over de beëindiging van de gaswinning.

Follow us

Het enige discussiepunt dat de agenda gehaald heeft is 'Resolutie 19', de klimaatresolutie van Follow This. Het roept Shell op tot concrete doelstellingen waarbij het bedrijf zich vastlegt om het Parijsakkoord te helpen realiseren. Ook een groep van 26 beleggers, waaronder de verzekeraars NN en Aegon, stelt voor om harde doelen voor de korte en middellange termijn te stellen en de beloning van de top eraan te koppelen.

Shell verwerpt de klimaatresolutie. Het is niet in belang van het bedrijf en maakt het inflexibel. Shell kan 'Parijs' ook niet in z'n eentje voor elkaar krijgen. Het is een gezamenlijk opdracht van overheden, consumenten en bedrijven. Shell is zelfs ambitieuzer dan Follow door in 2050 de CO2-footprint van de eigen energieproducten te halveren, betoogt Van Beurden. "Niet Follow This, maar follow us."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl