HH | Peter Hilz

Ambtenaren van de Belastingdienst, FIOD en de douane voeren vandaag in Arnhem actie voor meer loon. Het is de aftrap van een reeks acties verspreid door het land.

Circa 300 medewerkers van het belastingkantoor in Arnhem leggen voor anderhalf uur hun werk neer. Dit doen ze omdat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken volgens hen hun looneis van 3,5 procent erbij heeft afgewezen. Het ultimatum van de vakbonden FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF liep vorige week af.

FNV-bestuurder Mieke van Vliet vindt het schandalig: "We krijgen niet eens een tegenbod van de minister." Zij noemt de looneis redelijk. "De werkdruk is erg hoog en het personeel moet meeprofiteren van de economische groei." De bonden wijzen erop dat het kabinet het bedrijfsleven wel de opdracht geeft de lonen te verhogen, maar daar zelf geen gehoor aan geeft.

Voorjaarsnota

Minister Ollongren vindt de looneis te hoog. Volgens de vakbonden schreef ze in een reactie dat de loonsverhogingen in het bedrijfsleven ook niet zo snel gaan.

Daarnaast schreef de minister onlangs nog aan de Tweede Kamer dat ze pas eind deze maand kan inschatten hoeveel financiële ruimte er is voor een loonsverhoging. Dan komt het kabinet met de Voorjaarsnota: een tussentijdse begroting voor dit jaar.

De cao liep af op 31 december 2017 en geldt voor 118.000 rijksambtenaren. De komende weken volgen er acties in onder meer Zeist, Hoofddorp en Amsterdam.

STER reclame