Jos van Emden tijdens de tijdrit in de BinckBank Tour van 2017
NOS WielrennenAangepast

Van Emden strooit Dumoulin graag zand in de ogen: dan kan ik winnen!

Jos van Emden genoot maandag met volle teugen. "Ik moet bekennen dat ik een glimlach op mijn gezicht kreeg toen ik die snelle stukken reed. Het is een prachtige tijdrit."

Na al die dagen zwoegend in de grupetto of sleurend aan kop van de sprinttrein van Lotto-Jumbo, volgt dinsdag de beloning voor de tijdritspecialist. Een kaarsrechte racebaan van 34,2 kilometer tussen Trento en Rovereto. "Hoe sneller, hoe beter", glundert Van Emden na zijn parcoursverkenning op de rustdag. "Nou ja, op de fiets dan."

Van Emden heeft snode plannen voor tijdrit: hoe sneller, hoe beter

In de openingstrijdrit in Jeruzalem eindigde Van Emden nog teleurstellend als 33ste. Maar in die 9,7 Israëlische kilometers zaten meer bochten en klimmetjes dan in de ruim drie keer zo lange tijdrit van dinsdag. En dan behoort Van Emden - met specialisten als Rohan Dennis, Europees kampioen Victor Campenaerts en wereldkampioen Tom Dumoulin - gewoon tot de topfavorieten.

Vorig jaar was hij immers ook al de beste in de lange tijdrit op de laatste dag van de Giro. En deze keer ligt het parcours hem nóg beter. "Dit parcours is wel echt op mijn lijf geschreven. Natuurlijk zit er wel wat hoogteverschil in, dat heb ik liever helemaal niet. Maar dit is echt wat voor mij. Tactieken heb ik nooit. Mijn tactiek is: niets laten liggen. Rammen."

Monsterverzetten en whatsapp

Vorig jaar had hij een voorblad met liefst 58 tanden laten monteren, waardoor hij een monsterlijke versnelling kon rondtrappen. En nu? "Nu weer. Van mij hadden ze er wel 60 op mogen zetten. Maar geloof me, alle mannen die hier mee gaan doen voor de overwinning doen dat."

Destijds deelden de boezemvrienden Van Emden en Dumoulin hun bevindingen voorafgaand aan de tijdrit met elkaar. De laatste sloot de conversatie via whatsapp af met de voorspelling: "Jij de tijdrit, ik de Giro."

Van Emden in tranen na tijdritwinst

"Dat was een mooie traditie. Die moeten we maar in ere houden", vindt de tijdritspecialist van Lotto-Jumbo. "Dus ik zal hem straks een berichtje sturen. Maar dan zal ik hem zeggen dat hij die 58 vooral niet moet steken".

Hoezo? Van Emden, met een brede glimlach: "Dan kan ik winnen!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl