Sjoerd Mossou, Gio Lippens en Michiel de Hoog

'Yates moet ziek worden, vallen of een hongerklop krijgen'

Tom Dumoulin is in vorm, maar Simon Yates in topvorm. De Brit staat 2.11 minuut voor op de Nederlander in het algemeen klassement van de Giro d'Italia. Dat gat zal ongetwijfeld slinken na de tijdrit van dinsdag. Of het de titelverdediger ook het roze oplevert is maar zeer de vraag. Of beter gezegd: onwaarschijnlijk.

"Dumoulin zal in de tijdrit een minuut, misschien anderhalf terugpakken", voorspelt wielerverslaggever Gio Lippens in het Sportforum. "Het moet gebeuren in de drie resterende bergetappes. Ik denk dan aan een 'Kruijswijkje' of een 'Breukinkje'.

Lippens doelt op de dramatische ontknopingen van de Giro in het verleden, toen Erik Breukink (in 1989) en Steven Kruijswijk (2016) de eindzege in de Ronde van Italië voor het grijpen hadden, maar door verschillende oorzaken toch met lege handen eindigden.

"Yates moet ziek worden, vallen of een hongerklop krijgen. Dan kan hij nog verliezen. Anders zie ik Dumoulin er niet meer aankomen", aldus Lippens.

Dumoulin moet zich vasthouden aan het statistische gegeven dat vrijwel geen enkele renner drie weken lang foutloos rijdt. Lippens: "Dumoulin reed vorig jaar namelijk ook niet foutloos. Denk alleen al aan het poepincident..."

Sjoerd Mossou merkt op dat Nederlanders enigszins teleurgesteld zijn over de positie van Dumoulin in het klassement. "Fascinerend en verbazingwekkend", zegt de AD-journalist.

"Een rondvaart over de grachten is overdreven, maar geweldig toch, tweede worden in de Giro?"

'Yates moet ziek worden, vallen of een hongerklop krijgen'

FC Emmen op het hoogste niveau. In Drenthe kunnen ze er nog niet aan wennen, en dat geldt eigenlijk ook voor de rest van het land. De nummer zeven van de reguliere competitie, de club bovendien die sinds 2003 nooit bij de bovenste drie in de Jupiler League eindigde, gaat spelen tegen clubs als Ajax en Feyenoord.

Een zegen voor de eredivisie? De gasten in het Sportforum zijn nieuwsgierig en sceptisch tegelijkertijd.

Lege tribunes

"De eerste reflex is: heeft die club wel een achterban die eredivisiewaardig is?", begint AD-journalist Sjoerd Mossou. "Hoewel we dat een paar jaar geleden ook over Zwolle zeiden."

De toeschouwersaantallen schommelen bij Emmen de laatste jaren zo rond de drieduizend. Mossou is vaak in de Oude Meerdijk geweest en had de stoeltjes dan voor het uitkiezen. "Ook in de topjaren van Emmen (eind jaren '90, red.) zat het stadion verre van vol."

'Heeft FC Emmen wel een achterban die eredivisiewaardig is?'

Gio Lippens, die in een ver verleden namens de regionale krant regelmatig bij de club over de vloer kwam, breekt direct in: "Emmen is geen dorp hè. Dat is geen Veendam of Volendam, bijvoorbeeld."

Lippens riep voorzichtig 'yes' toen Emmen promoveerde. "Mooi voor de regio. Dat doet wel wat met zo'n club en de achterban daar."

Mossou, inmiddels al een beetje bijgedraaid, is ook wel nieuwsgierig naar de entree van Emmen in de eredivisie. "Bij Heracles zat ook geen hond op de tribune. Die promoveerden en zijn nu niet meer weg te denken uit de eredivisie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl