1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
anp
NOS NieuwsAangepast

'Slechtste week' van het jaar in Oost-Oekraïne, 'en de oorlog leidt nergens toe'

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

Avdiivka is een stad aan de frontlinie in Oost-Oekraïne. Dagelijks worden hier tientallen explosies gehoord, net als op andere plekken rond het front. Maar afgelopen week was volgens waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) uitzonderlijk: maar liefst 7700 keer zijn inslagen van kogels en mortierbeschietingen gehoord. "Het was de slechtste week van het jaar", zei het hoofd van de waarnemingsmissie, Alexander Hug.

Hoewel in de regio al sinds het akkoord van Minsk (2015) een bestand van kracht is, is er niemand die zich daar aan houdt. "Over en weer schieten de partijen op elkaar van grote afstand, met mortieren en granaten. Af en toe wordt er een paar meter veroverd, soms valt er een dode. Maar ze vernietigen elkaars materieel niet, ze snijden geen belangrijke afvoerroutes af", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Het is een gekke oorlog die nergens toe leidt."

Soms wordt er weer even flink op elkaar geschoten, om te laten merken dat ze er nog zijn.

David Jan Godfroid

"Af en toe laait de strijd op. Maar de Oekraïense regering heeft geen ambitie om de separatisten en hun Russische beschermheren eruit te schoppen, omdat dat ze rechtstreeks in oorlog zou brengen met Rusland. En de separatisten willen ook niet meer gebied van de Oekraïners veroveren. Soms wordt er weer even flink op elkaar geschoten, om te laten merken dat ze er nog zijn."

De inwoners van Avdiivka lijden dagelijks onder die beschietingen. Vaak is er dagenlang geen elektriciteit of schoon drinkwater, omdat de waterzuiveringsinstallatie en de stroomvoorzieningen regelmatig beschadigd raken door explosies.

Over en weer beschuldigen separatisten, gesteund door de Russen, en het Oekraïense leger elkaar ervan elke keer weer te beginnen met de beschietingen. De OVSE-waarnemers melden overtredingen van beide partijen. zoals het gebruik van tanks en zware wapens die verboden zijn.

Toch blijft, in tegenstelling tot wat je van zulke heftige gevechten zou verwachten, het aantal dodelijke slachtoffers beperkt. Afgelopen woensdag kwamen twee Oekraïense militairen om bij een explosie en raakten vier andere soldaten gewond.

Vredesmissie 'loos geluid'

Een coördinator van de Verenigde Naties in Oekraïne sprak onlangs opnieuw de zorg uit dat het conflict vergeten wordt, terwijl er duizenden mensen zijn gevlucht voor de strijd. Goedbedoelde pogingen om het conflict daar vlot te trekken, lopen nergens op uit.

De Duitse bondskanselier Merkel en de Russische president Poetin spraken afgelopen week nog af de mogelijkheden voor een vredesmissie in Oost-Oekraïne te onderzoeken, met militairen uit verschillende landen. "Het is een loos geluid, weet ik niet hoe vaak al gezegd", zegt Godfroid. "De meningen over een mandaat liggen te ver uiteen om tot een oplossing te komen. Europa wil dat zo'n vredesmacht overal kan opereren, maar ik kan me niet voorstellen dat Rusland akkoord gaat met controles aan hun grenzen en het tegenhouden van Russische wapentransporten."

anp
Een Oekraïnse strijder in de stad Avdiivka

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl