Feest in Emmen na de promotie van de FC

'Nuchtere Drent' Evert ten Napel: Emmen kan Heerenveen achterna

Gisteren ging de droom van veel Drenten in vervulling. FC Emmen, dat in 1985 begon met betaald voetbal, promoveerde tegen alle verwachtingen in naar de eredivisie. De nummer zeven van de Jupiler League speelt na de zomer tegen Ajax, Feyenoord en PSV.

Het leidde ook bij voetbalcommentator Evert ten Napel, geboren in het naburige Klazienaveen, tot grote vreugde. "Ik heb genoten natuurlijk. Prachtig dat het eindelijk een keer gelukt is."

Ten Napel weet dat de promotie van Emmen een ander mens maakt van de doorgaans nuchtere Drent. "Die blijft nuchter, de Drent heeft iets van 'het zal wel', maar als het dan uiteindelijk lukt, gaat hij helemaal uit zijn dak. Prachtig..."

Handhaven in de eredivisie

FC Emmen werkt met een begroting van slechts 2,75 miljoen euro. Het avontuur op het hoogste niveau lijkt op voorhand een kansloze missie. Niet voor Ten Napel. Hij geeft de club goede kans om zich volgend seizoen in de eredivisie te handhaven. "Denk aan VVV-Venlo, denk aan NAC Breda. Die zijn ook gepromoveerd en hebben zich gehandhaafd. Ik heb de beide wedstrijden van Emmen tegen NEC commentaar mogen geven en Emmen heeft een aardig ploegje."

Maar er zullen natuurlijk wel versterkingen moeten komen. "Ze hebben een heel smalle selectie, maar er zitten aardige spelers bij. De kracht is nu dat er heel veel jongens uit de noordelijke regio komen, dat moet je vergelijken met Heracles Almelo."

"Jongens uit de regio hebben liefde voor de club, die hebben iets voor die club over. Dat is veel beter dan dat je alleen maar huurlingen hebt uit verre landen. Als die heel goed zijn, moet je ze ook nemen, maar jongens uit de regio. Dat is belangrijk."

Evert ten Napel

Vergelijking met sc Heerenveen

"Ik denk dat in Emmen kan wat er in Heerenveen ook is gebeurd", zegt Ten Napel. "Emmen is veel groter dan Heerenveen en ook het achterland, met Duitsland enzovoort, is veel omvangrijker."

Om te groeien naar een stabiele eredivisieclub is een belangrijke rol weggelegd voor directeur Ben Haverkort, voormalig scheidsrechter en oud-speler van de club. Ten Napel: "Ze moeten nu ontzettend aan de bak, eigenlijk meteen vandaag al. Ze moeten mensen en bedrijven gaan benaderen om achter de club te gaan staan."

Ten Napel denkt dat het dan helemaal goed gaat komen. "Als de Drent eenmaal achter iets gaat staan, dan gaat hij er ook echt achter staan. En dan kan het zomaar zijn dat FC Emmen een stabiele eredivisieclub gaat worden. Dat zou ik heel mooi vinden."

"Over naar Evert ten Napel in stadion de Oude Meerdijk'

"Jaren geleden sprak ik eens met leden van de businessclub van FC Emmen. Toen heb ik gezegd dat als Emmen ooit in de eredivisie uitkomt, ik ga vragen of ik het commentaar mag doen." Ten Napel liet de aanwezigen wel gelijk weten "dat ze wel op moesten schieten, want ik raak ook op leeftijd. Ik heb gisteren al bij FOX Sports het verzoek ingediend of ik de eerste wedstrijd van FC Emmen in het nieuwe seizoen mag doen..."

Emmen-speler Youri Loen schreeuwt het uit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl