In april staakten Ryanair-piloten in Portugal nog EPA

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft het afgelopen boekjaar ondanks personele problemen een recordwinst geboekt. Bij de presentatie van de jaarcijfers bleek dat het Ierse bedrijf bijna 1,5 miljard euro winst heeft kunnen bijschrijven. Dat is zo'n 10 procent meer dan een jaar eerder. De prijsvechter vreest wel dat de resultaten de komende jaren zullen tegenvallen.

Dit boekjaar, dat in april begon, zal de winst enkele honderden miljoenen euro's lager uitvallen, verwacht Ryanair. Dat komt vooral doordat de kosten voor personeel en brandstof toenemen en de tarieven minder snel stijgen dan voorheen.

De luchtvaartmaatschappij rekent erop dat het aantal passagiers groeit naar zo'n 139 miljoen, maar denkt niet dat de kostenstijgingen daarmee gecompenseerd kunnen worden. Ryanair-topman Michael O'Leary zegt dat hij "aan de pessimistische kant van voorzichtig" is over de toekomst.

Interne problemen

Bij de presentatie van de jaarcijfers keek Ryanair terug op een turbulent jaar. Door een slepende ruzie met piloten en drukte bij de luchtverkeersleiding werden in september en oktober ongeveer 20.000 vluchten geannuleerd. Topman O'Leary bood daarvoor destijds persoonlijk excuses aan.

De problemen bij de luchtvaartmaatschappij lijken nog steeds niet te zijn opgelost: dit weekend trok Ryanair-personeel op vliegveld Eindhoven in het AD aan de bel over de slechte arbeidsomstandigheden.

De zorgen van Ryanair over de toekomst worden overigens niet gedeeld door concurrent EasyJet. Die luchtvaartmaatschappij is na Ryanair de grootste prijsvechter van Europa en zei onlangs de komende jaren juist hogere winsten te verwachten.

STER reclame