Het internationale meerkampgala in Götzis zorgde jarenlang voor een uittocht van Nederlandse zeven- en tienkampers richting de kleine Oostenrijkse plaats. Komend weekeinde houden alleen Anouk Vetter en Pieter Braun de Nederlandse eer hoog bij het ijzersterk bezette en prestigieuze evenement.

Meerkampster Vetter kijkt uit naar topwedstrijd in Götzis

Voor Europees kampioene Vetter vormt de wedstrijd in Götzis, waar de complete wereldtop traditioneel aan de start komt, een belangrijk meetpunt op weg naar de Europese kampioenschappen in Berlijn. Daar wil ze in augustus haar titel op de zevenkamp van Amsterdam in 2016 prolongeren.

"De sfeer in Götzis is uniek. De concurrentie is zwaar en voor mij werkt het motiverend", blikte Vetter vooruit in Lisse, waar ze bij de traditionele openingsklassieker van het Nederlandse baanseizoen meedeed aan het kogelstoten en hordelopen. Het was er koud en in vergelijking met Götzis een stuk minder sfeervol.

Zevenkampster Anouk Vetter in actie bij het verspringen Pro Shots

De afgelopen jaren streken meestal Nadine Broersen, Nadine Visser en Vetter neer in Götzis en ook voor Dafne Schippers was de Oostenrijke wedstrijd lange tijd bijzonder.

Schippers besloot uiteindelijk - met succes - voor de sprint te gaan, Broersen is door een zware blessure lange tijd uitgeschakeld en Visser heeft na haar finaleplaats op de 100 meter horden bij de WK in Londen (2017) en haar brons dit jaar bij de WK indoor op de 60 meter horden besloten de meerkamp vaarwel te zeggen om zich toe te leggen op haar specialiteit.

Zonder Visser

Vetter moet het dus alleen doen, hoewel ze op sportcentrum Papendal nog wel geregeld traint met Visser. "Maar in het wedstrijdseizoen is dat een stuk lastiger", geeft de nummer drie van de WK aan.

In Lisse streed ze op de horden bijvoorbeeld tegen Eefje Boons, de nummer twee van Nederland na Visser op de discipline. "Op Papendal train ik af en toe met Visser op de sprint, op de horden en in het krachthonk. Dat heb ik ook echt nodig om alles uit mezelf te halen."

Meerkampers Pieter Braun (l) en Eelco Sintnicolaas hebben samen lol ANP

Vetter liet de WK indoor schieten om zich helemaal te richten op het buitenseizoen. De verwachtingen zijn hoog. Ook voor Götzis. "Ik ben erg tevreden over hoe we de winter zijn doorgekomen. Ik weet dat ik sterker ben geworden."

Vetter kampte de laatste jaren vaak met meniscusproblemen, die vooral opspeelden bij het springen. "Ik kon in de trainingen altijd weinig springen. Dat heb ik deze winter wel kunnen doen. Ik hoop dat dat wordt beloond in de zomer. Ik wil in Gótzis geen degelijke zevenkamp; een paar uitschieters zou heel mooi zijn."

Sintnicolaas mist Götzis

Ook bij de mannen ontbreekt in Götzis een traditionele Nederlandse deelnemer. Eelco Sintnicolaas verbeterde er vorig jaar nog verrassend zijn Nederlandse record naar 8.539 punten, maar heeft nog altijd last van een gevoelige enkel.

Uit voorzorg blijft hij thuis. "Vooral bij veel springen heb ik daar snel last van. Ik ben bang dat als ik eind mei al een volle meerkamp draai, ik later weer een stapje terug moet zetten." Eelco Sintnicolaas is al voorgeselecteerd voor de EK. "Daar richt ik me dus helemaal op."

STER reclame