NOS WielrennenAangepast

Dumoulin: er moet iets geks gebeuren, wil het nog lukken

Tom Dumoulin zat er helemaal doorheen na de vijftiende etappe van de Giro d'Italia, die op imponerende wijze werd gewonnen door Simon Yates. De rozetruidrager liet in de voorlaatste klim iedereen staan en breidde zijn voorsprong op Dumoulin uit tot 2.11.

Dumoulin helemaal kapot: ik moest zó diep gaan

"Hij schoot zó hard weg, dat was echt niet normaal", aldus Dumoulin na afloop. "Ik heb er niet eens een fractie van een seconde over gedacht om hem te volgen. Ik heb echt alles goed gedaan vandaag. Maar Yates is gewoon veel te sterk."

De missie van Dumoulin om de Giro dit jaar opnieuw te winnen, is er door de derde ritzege van Yates niet makkelijker op geworden. "Er moet wel iets heel geks gebeuren, wil dat nog lukken. Maar ik blijf vechten. Dat heb ik vandaag ook gedaan. En dan zien we in Rome wel."

'Dumoulin kan twee minuten goedmaken'

Rozetruidrager Simon Yates kon zijn geluk uiteraard niet op. "Ik ben een beetje emotioneel na deze rit. Ik moest alles geven om bij de anderen weg te komen", zei de Brit na afloop.

Yates: Dumoulin kan twee minuten goedmaken in een tijdrit

"Ik vecht er al sinds Israël (start van de Giro twee weken geleden, red.) voor om een gat te slaan met Dumoulin. Ik heb nu een gat en ik ben er tevreden mee. Maar twee minuten kunnen in 34 kilometer zomaar weer verdwijnen", verwees Yates naar komende dinsdag, als er een tijdrit op het programma staat.

Dumoulin, wereldkampioen tijdrijden, was daar na de etappe niet mee bezig. Geconfronteerd met de uitspraken van Yates was de Limburger duidelijk: "Het zal me echt een rotzorg zijn op dit moment. Ik ben helemaal naar de klote. Eerst de rustdag."

Mopperende Dumoulin

Yates plaatste zijn aanval in de voorlaatste klim en Dumoulin bleef achter met Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo, Miguel Ángel López en Richard Carapaz. Een groepje waaraan de Nederlander weinig had, want hulp kreeg hij niet.

"Ik heb zó diep moeten gaan om bij dat groepje te blijven toen Yates aanviel. Maar uiteindelijk maakte het toch niks uit, want ze zaten alleen maar te kloten. Als ik meteen alleen was gaan rijden, had ik veel minder verloren op Yates", mopperde Dumoulin.

"Pinot heeft een beetje meegewerkt en Pozzovivo deed nog een paar laffe beurtjes. Maar ik snap ze ook wel", glimlachte Dumoulin toch nog. "Dat is wielrennen en dat maakt wielrennen ook wel weer heel mooi."

'Twee minuten goedmaken niet reëel'

Sunweb-ploegleider Arthur van Dongen was erg onder de indruk van de prestatie van Yates. "Tom en Sam hebben het prima gedaan, maar we stuiten op een superieure Yates. Bergop is hij duidelijk de sterkste. Het wordt er niet makkelijker op, maar we geven het niet op."

De grote vraag is: kan Dumoulin de achterstand van 2.11 goedmaken in de tijdrit van dinsdag? "Tom gaat wel tijd goedmaken, maar 2.11 op een Yates in supervorm, dat is niet reëel", aldus Van Dongen. Hoeveel dan wel? "Rond een minuut misschien? Maar Yates verrast ons behoorlijk de afgelopen twee weken. We gaan het zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl