De hekken langs de Oostvaardersplassen worden gerepareerd Staatsbosbeheer

Drie grote Oostvaardersplassen-actiegroepen: wij weten van niets

time icon Aangepast

Het was een kat-en-muisspel vannacht rond de Oostvaardersplassen, met als resultaat: drie afgeschoten edelherten. Bij een aangekondigde demonstratie gisteravond tegen de gang van zaken in het natuurgebied klommen verschillende actievoerders over de hekken van de Oostvaardersplassen en legden ze hooi op verschillende plekken. Daarna bleef een groep mensen hangen.

"Tot een uur of drie vannacht zijn onze boswachters in de weer geweest ze uit het gebied te halen, met als resultaat drie bekeuringen. Je mag niet in het gebied komen en je mag de dieren niet bijvoeren", zegt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer.

Bekijk hieronder zijn hele relaas:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Het is van boven naar beneden opengeknipt; knip, knip, knip'

Toen de boswachters van Staatsbosbeheer vanochtend hun ronde deden, kwamen ze op 21 plekken een kapot geknipt hek tegen. "Van boven naar beneden, over de hele lengte", zegt Van Dun. "Dat is wel vaker gebeurd, maar zo extreem als nu, dat kan echt niet." Even later kwam er via de politie een melding binnen van drie edelherten, die op de snelweg liepen. Van Dun: "Ze waren de A6 al overgestoken en probeerden terug te komen. Volop in de stress. Ze zijn geen auto's, geen verkeer en geen drukte gewend."

Het protocol schrijft dan voor dat de dieren afgeschoten moeten worden, vanwege de verkeersveiligheid. Twee drachtige hindes met een kalf in de buik en een jonger dier werden afgeschoten.

Vreselijk

Wie er achter het kapot knippen van het hek zit is niet duidelijk. Drie grote actiegroepen zeggen van niets te weten. "Het is natuurlijk vreselijk dat deze dieren op deze manier zijn omgekomen", zegt Karin Schulting van Klub Animal Life. "Wij zitten hier zeker niet achter: we zijn bezig de dieren te redden, dan ga je ze niet in gevaar brengen. En als je een ongeluk veroorzaakt, kunnen daar ook mensen gewond bij raken. Hiermee bereik je alleen het tegenovergestelde."

"Dit heeft niets te maken met het helpen van dieren", reageert Roger Pierweijer van de ActieVOERgroep OVP. "Je brengt hiermee de mensen en dieren in gevaar. Iedereen weet dat er water en snelwegen zijn rond de Oostvaardersplassen. Dan weet je automatisch dat het dan niet goedkomt met de dieren."

Terenja Bongers van de actiegroep Demonstratie OVP heeft ook geen idee. "We hebben de eerste demonstratie georganiseerd om de Oostvaardersplassen op de kaart te zetten. Daarna hebben we stapje teruggedaan."

Hoe zat het ook alweer met de Oostvaardersplassen? Bekijk hieronder een uitlegvideo:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Uitleg: wat is er aan de hand in de Oostvaardersplassen?

Op sociale media vragen sommige mensen zich af of het wel ├ęcht gaat om dieren uit de Oostvaardersplassen. Ook Karin Schulting van de Klub Animal Life heeft die vraag. "Ik vraag mij heel erg af of deze edelherten van de Oostvaardersplassen komen", zegt ze. "Want er lopen al jaren veel meer herten buiten de plassen en er zijn ook dieren die over de lagere hekken springen bij de Praamweg. Die nemen wij ook waar."

Volgens Staatbosbeheer kan het echter niet anders zijn, dan dat de edelherten uit de Oostvaardersplassen komen. "De enige andere edelherten in Flevoland wonen in een dierenpark. Ze moeten hier vandaan komen. Het is wel heel toevallig dat de hekken doorgeknipt zijn en dat er edelherten op de A6 lopen", stelt Van Dun.

Afschieten was volgens Staatsbosbeheer ook de enige optie. "Ze liepen ver buiten gebied, die kun je dan niet meer vangen. Als je zo'n hert verdooft, dan duurt het nog 20 minuten voor het ├ęcht werkt. Dan zit zo'n dier helemaal in de stress, en die stress neemt alleen maar toe."

Politiekordon

Net als de actiegroepen roept ook Staatsbosbeheer de mensen op om het gezonde verstand te gebruiken. Van Dun: "We kunnen niet de 35 kilometer hek om dit gebied constant controleren met camera's, met toezicht of een politiekordon. Ga naar de provincie, er komen inspraakrondes over de Oostvaardersplassen. Maar verniel de boel hier niet."

STER Reclame