Zo goed als nieuw: regeringstoestel KBX vliegt nu Down Under

Aangepast
ANP

Een jaar na het afscheid en na 21 jaar trouwe dienst is het voormalige Nederlandse regeringstoestel PH-KBX begonnen aan een tweede leven in Australiƫ.

De Fokker 70, waarin ook koning Willem-Alexander als piloot talloze vlieguren maakte, is nu een luxe zakenjet in de oostelijke stad Brisbane. Opvallend detail: aan het toestel is vrijwel niks veranderd.

Vorig jaar juni ging de KBX (een afkorting is voor 'koningin Beatrix') de deur uit. Het toestel wordt in 2019 vervangen door een Boeing 737 Business Jet, de PH-GOV (GOV voor government, regering). Dat vliegtuig wordt nu in Woensdrecht klaargemaakt voor gebruik.

Luxe zakenjet

Met maar 8000 vlieguren op de teller was de Fokker 70 nog lang niet rijp voor de sloop, dus werd het toestel verkocht aan de Australische maatschappij Alliance Airlines. Die zet het voormalige regeringstoestel nu in als luxe zakenjet.

Amy Mitchell-Whittington
@whittington_amy
Take off šŸ›«
10 maanden geleden

Aan het toestel is weinig veranderd, meldt NH Nieuws. Nog steeds telt het 24 zitplaatsen. Ook de buitenkant is hetzelfde: wit met een oranje streep langs de romp en een blauw-oranje staart. Slechts de P in de registratie is vervangen door een V. De Fokker is daarmee officieel geregistreerd als Australisch vliegtuig: de VH-KBX.

Nieuw onderkomen

De eerste officiƫle vlucht die de VH-KBX maakte was een kennismakingsvlucht met Australische journalisten, onder wie Amy Mitchell-Whittin van de Brisbane Times. Zij doet in de krant uitgebreid verslag onder de kop "Nederlands koninklijk vliegtuig vindt nieuw onderkomen in Brisbane".

Dit is een artikel van

STER Reclame