Wie is de man die gisteren de show stal tijdens de royal wedding?

Aangepast
AFP

"Dat is vuur!" Drie woorden uit de preek van bisschop Michael Curry bij het huwelijk van Harry en Meghan. Het had net zo goed kunnen gaan over zijn eigen optreden. De Amerikaan wordt gezien als de sensatie van de royal wedding.

Dertien minuten lang hield Curry een vurig pleidooi voor de liefde. Hij citeerde bijbelse teksten, Martin Luther King en deed dat met zo'n passie dat de verbazing af te lezen was van de gezichten in de zaal.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit is dé man de royal wedding

De 65-jarige Michael Bruce Curry staat in zijn thuisland bekend om zijn politiek getinte preken. In het verleden heeft hij zich uitgesproken voor de rechten van lhbt'ers, voor meer sociale gelijkheid en tegen seksueel misbruik.

De in Chicago geboren Curry is de tweede Afro-Amerikaanse bisschop van de Episcopaalse Kerk. Dat is een Amerikaanse variant van de Anglicaanse Kerk, oftewel de Kerk van Engeland, waar niet de paus maar de Britse koningin aan het hoofd staat.

Sinds 2015 is Curry bisschop van de Episcopaalse Kerk. Die gematigde protestantse stroming had in dat jaar, volgens eigen berekening, zo'n 1,9 miljoen volgers in de VS.

Curry bij zijn aanstelling als bisschop van de Episcopaalse Kerk (2015) Reuters

De Amerikaanse stijl van Curry's voordracht was volgens royaltywatchers een flinke stijlbreuk. Hij maakte theatrale gebaren, wisselde een strenge blik af met een glimlach, sprak harder en dan weer zachter. En hij werkte van bloedserieuze delen toe naar een grapje.

"Zijn er mensen met de auto vandaag? Knik maar als het zo is, ik zag in ieder geval een paar koetsen." In de zaal volgde een bescheiden lachje, maar een paar mensen keken onaangenaam getroffen om zich heen.

Ook op Twitter trok Curry de aandacht. "Heerlijke culture clash dit", twitterde de een. "Ik verwacht zo meteen een halleluja-gospelkoor", zei de ander.

Indra
@InSprink
Heerlijke culture clash dit, die levendige bisschop versus de stijve Britten die er ongemakkelijk bij zitten 🤣 #RoyalWedding
8 maanden geleden
Maaike
@xxmaaik
Die Engelse weten niet wat hun overkomt met die Amerikaanse preek. Ik verwacht zometeen een halleluja gospel koor #royalwedding
8 maanden geleden
Tutje.nl
@tutje_nl
Wat een geweldige man, die Amerikaanse bisschop. Hij mept nog net geen kaarsen om. #royalwedding
8 maanden geleden

Vanzelfsprekend werd in het Verenigd Koninkrijk ook volop getweet over de Amerikaan. Een journalist zei: "Als Pippa de onverwachte ster was van Kate's bruiloft, dan is Michael Curry de ster van deze. Prachtige, prachtige preek."

Pippa's jurk

Hij refereerde daarmee aan de zus van Kate Middleton. Pippa droeg bij het huwelijk van prins William en Kate in 2011 een witte jurk, die aan de strakke kant was. Vanwege de massale aandacht op sociale media ontstond het beeld dat Pippa de show had gestolen.

Toch was er niet alleen maar lof voor bisschop Curry. Sommigen vonden de preek wat aan de lange kant. "Volgens mij blijft het bandje hangen", twitterde een Nederlander. "#poweroflove wordt iets te vaak herhaald en haalt de magie uit de woorden."

Marielle
@quimmyd
Ik heb inmiddels mijn tv op mute gezet. #royalwedding
8 maanden geleden

Het leek alsof Curry dat aanvoelde. Tegen het einde van zijn preek zei hij: "Hierna ga ik zitten, we gotta get Y'all married" (we moeten jullie laten trouwen). Harry keek grijnzend opzij en Meghan lachte en boog haar hoofd.

Ondanks die woorden was Curry daarna toch nog drie minuten aan het woord.

STER Reclame