Burgemeester Boutaris werd geschopt en geslagen toen hij al op de grond lag
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester (75) Thessaloniki toegetakeld door nationalisten

De burgemeester van de Griekse stad Thessaloniki is door een groep nationalistische betogers mishandeld. De 75-jarige Yiannis Boutaris werd met flessen aangevallen. Toen hij ten val kwam, werd hij geschopt en geslagen. Hij liep verwondingen op aan zijn hoofd, rug en benen en moest naar verluidt een nacht in het ziekenhuis blijven.

Boutaris had zijn gezicht laten zien bij een ceremonie ter nagedachtenis aan de zogeheten Pontische genocide, de etnische zuivering van etnische Grieken door de Turken in de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende Grieks-Turkse Oorlog.

Nationalistische extremisten konden zijn bezoek niet waarderen en gaven hem te verstaan dat hij weg moest gaan, waarna ze hem aanvielen. Zijn medewerkers wisten hem uiteindelijk te ontzetten en mee te nemen. "Het was een nachtmerrie", zegt Boutaris in Griekse media.

De aanval op de burgemeester is breed veroordeeld. Ook premier Tsipras heeft de aanvallers veroordeeld. Hij verzekerde hen dat ze verantwoordelijk gehouden zullen worden voor hun acties. Tsipras' partij Syriza spreekt van een "fascistische poging" de burgemeester te intimideren.

Burgemeester Boutaris werd door medewerkers ontzet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl