NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 20/5: verkiezingen Venezuela en Nederlandse antenne naar de maan

Goedemorgen! Venezolanen mogen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Het land verkeert in een diepe economische en humanitaire crisis. Verder wordt een Chinese satelliet gelanceerd, met daarop een Nederlandse radioantenne. En het wordt spannend in de nacompetitie van de eredivisie.

Het wordt een zonnige Eerste Pinksterdag met middagtemperaturen tussen de 22 en 25 graden. Geleidelijk ontstaan er ook stapelwolken en in het zuidoosten is later op de dag kans op een lokale onweersbui.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Venezuela kiest een nieuwe president en zittend president Maduro is favoriet. Talrijke tegenstanders van hem zitten of in de gevangenis, zijn uitgesloten van deelname aan de verkiezingen of zijn naar het buitenland gevlucht. Bovendien heeft Maduro het door de oppositie gedomineerde parlement van zijn macht beroofd.
  • Om 23.00 uur Nederlandse tijd staat de lancering van de Chang'e-4-satelliet in China gepland. Daar is ook een Nederlandse sterrenkundige bij aanwezig, aangezien een Nederlands team de radioantenne heeft gemaakt. De Chang'e-4 vertrekt naar de achterkant van de maan om informatie te verzamelen over de tijd dat er nog geen sterren waren in het heelal.
  • De Turkse president Erdogan spreekt in de Bosnische hoofdstad Sarajevo: het is de aftrap voor zijn verkiezingscampagne. De Turkse kiezers mogen op 24 juni stemmen voor zowel het parlement als de president en bijna 3 miljoen Turken buiten de landgrenzen mogen ook stemmen.
  • Het wordt spannend in de nacompetitie van het voetbal. FC Emmen, Almere City en De Graafschap maken kans op promotie naar de eredivisie, terwijl Sparta Rotterdam moet vrezen voor degradatie. Voor FC Emmen en Almere City kan het de eerste keer in de eredivisie worden.

Wat heb je gemist?

Bij een schietpartij op de Stromarkt in het centrum van Amsterdam is gisteravond laat een gewonde gevallen. Over de aard van de verwondingen kon de politie nog niets zeggen. Volgens lokale media is de man zwaargewond.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voor als je geen genoeg kan krijgen van de royal wedding: een samenvatting van de huwelijksceremonie van Harry en Meghan, op muziek van een gospelkoor dat tijdens de dienst optrad:

Het huwelijk in minder dan twee minuten

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl