De Amerikaanse dominee Rich Wilkerson bij Opwekking NOS

Dominee Rich Wilkerson ziet er niet uit als een doorsnee dominee. Hij is gekleed in een hoodie en een joggingbroek. Op Instagram heeft hij bijna een half miljoen volgers. En in 2014 trouwde hij Kim Kardashian en Kanye West in Italië.

Dit weekend was hij in Nederland, bij het christelijke festival Opwekking. Het is een van de grootste festivals van het land met zo'n 65.000 bezoekers en 20.000 mensen die ook blijven slapen op het festivalterrein in het Flevolandse Biddinghuizen, waar ook Lowlands wordt gehouden. Wilkerson is speciaal gekomen om jongeren te trekken.

"Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar ik denk dat we een generatie nodig hebben die opstaat, die leeft zonder schaamte, zonder zich te verontschuldigen en zonder angst", zegt Wilkerson in een van de tenten op het festivalterrein. Hij spreekt Engels, maar een vertaalster zet alles na elke zin om in het Nederlands. "Als de wereld heel hard kan roepen over zonde, dan moet de kerk hard roepen over redding."

De zaal applaudisseert. Sommige mensen bidden. Anderen luisteren.

Tienduizenden bezoeken 48e editie Opwekking

"Hij is zo'n typische jongere die met God leeft, die inhoudelijk een hele goede boodschap heeft, op zoek is naar wat God met hem wil in zijn leven en die juist in al die levensvragen een fantastisch verhaal heeft", zegt directeur Ruben Flach van de stichting Opwekking, de stichting die het festival organiseert. Speciaal voor de jongeren werd de Amerikaanse dominee naar Nederland gehaald.

Maar lang niet iedereen komt voor hem. Ze komen voor alle andere activiteiten. Er is een hoofdprogramma, er zijn seminars, speciale programma's voor jongeren, tieners en kinderen en zelfs een 'bijzondere mensen tent', voor mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsstoornis. Naar het festival komen mensen uit alle verschillende kerkgemeenschappen, die zich willen verdiepen in hun geloof.

Nieuwe ontmoetingen

"Na zo'n weekend ga ik naar huis met heel veel nieuwe kennis over God, over de Bijbel en met een betere band met vrienden na een heel gezellig weekend", zegt een jonge bezoeker. "Ik kom voor God", zegt een meisje. "Ik kom voor blijdschap, voor passie, voor plezier."

Dat hoor je meer op het terrein. "Ik kom voor een nieuwe ontmoeting met de Heer, nieuwe dingen leren. De blijdschap, de vreugde. Nieuwe mensen leren kennen." Een andere jongen noemt het "fantastisch om met zoveel mensen met een passie voor God samen te zijn".

En of volgend jaar de dominee komt die het veelbesproken huwelijk tussen Harry en Meghan van vandaag heeft voltrokken? "Dat zou ontzettend leuk zijn", zegt organisator Flach. "We hebben daar geen connecties, dus geen aanleiding om dat te denken. Maar dat is wel iemand met een verhaal."

STER reclame