Chris Froome
NOS WielrennenAangepast

Poels geniet van 'ouderwetse klim' en wederopstanding Froome

Chris Froome kwam naar de Giro d'Italia om zijn derde grote ronde op rij te winnen. Een val, nota bene nog vóór de openingstijdrit in Jeruzalem, dreigde die droom te dwarsbomen. Een tweede val, een week geleden, maakte het er niet beter op, Froome was zichzelf niet in de eerste anderhalve week van de Giro en zakte naar plaats twaalf in het klassement.

Maar wat Wout Poels voor de etappe al zei, bevestigde de viervoudig Tourwinnaar zelf op de flanken van de Zoncolan: Froome is aan de beterende hand. Hij was zo goed dat niemand hem kon volgen, zelfs rozetruidrager Simon Yates niet.

"Dit geeft een fantastisch gevoel", jubelde Chris Froome. "Winnen op zo'n monumentale klim is zo mooi, zeker na een moeilijke start van deze ronde."

Froome: winnen na zo'n moeizame start voelt fantastisch

Waarom viel de Brit op vier kilometer van de top aan? "Iedereen zat op z'n limiet en ik kende de laatste kilometers van de verkenning. Wout heeft daarvoor een heel goede basis gelegd."

"Het einde was heel spannend, in de slotfase hoorde ik dat Yates maar vijf à tien seconden achter me zat. Het gaf zo'n opluchting om in de laatste honderden meters te horen dat ik zou winnen."

'Het ging ouderwets goed'

De mooie woorden van Froome voor Poels zijn niet uit de lucht gegrepen. Poels trok de favorietengroep de eerste zes kilometer de Zoncolan op. De Nederlander elimineerde met zijn tempo de pogingen van Igor Antón en Michael Woods.

"Het ging ouderwets goed", reageert Poels. "Lekker op kop rijden en Froome mocht het afmaken, dat is een lekkere opsteker."

Poels, meesterknecht van Froome: dit ging ouderwets goed

Op een wederopstanding van Froome had Poels uiteraard gehoopt. "Het duurt altijd even om van die twee valpartijen te herstellen. Gelukkig had ik zelf goede benen en Chris ook. We wilden pas wat later gaan, maar ik voelde me goed en zag dat anderen het moeilijk hadden."

Is Froome terug in de Giro?

Maar is Froome terug in de race? "Het is een begin. Hopelijk kunnen we dit nog een paar keer doen, dat is wel nodig ook."

Volgens Matthew White, de ploegleider van Simon Yates, is van een terugkeer van Froome geen sprake. "Hij is nooit weggeweest, hij had gewoon wat meer tijd nodig dan de anderen om erbij te komen. Froome zal een extra element zijn in de derde week."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl