Fanclub Dumoulin nu al bovenop Zoncolan met roze verf

Aangepast
Verse verf vrijdag op het asfalt van de Zoncolan Maurice Blezer namens Fanclub Tom Dumoulin

Ze volgen hem op de voet, door heel Italië. Waar Tom Dumoulin finisht, zijn Ruud Blezer en zijn man Maurice niet ver weg. Dus als de koninginnenrit van de Giro zaterdag finisht op de Zoncolan, staat het echtpaar met hun groene camper bovenaan.

"We staan op vijftig meter van de finish!", vertelt Ruud vrijdagmiddag enthousiast door de telefoon. "We blijven hier slapen, als het mag tenminste. Maurice brengt net witte verf aan op het wegdek. Oh wacht, er komt politie aan."

Even valt het stil aan de andere kant van de lijn. "Het is een vrouwelijke agent. Geen probleem. We mogen verder met verven."

Maurice Blezer in de straten van Caltagirone Facebook Maurice Blezer

Ruud (58) en Maurice (49) zijn wielerliefhebbers pur sang, Ze behoren tot de officieuze Tom Dumoulin-fanclub, maar zijn daarnaast ook importeurs van wijn uit Friuli én hondenfokkers. "We zijn hier niet de enige Nederlanders. We staan hier met een echtpaar uit Mijdrecht aan wie we vier jaar geleden, toen de Giro voor het laatst finishte op de Zoncolan, een jonge pup verkochten via internet."

Met hondje Zoncolan op de Zoncolan

Het ras? "Een grote Zwitserse sennen hond, zeg maar de kortharige variant van de Berner sennen", legt Ruud uit. "En weet je welke naam we hem gaven? Zoncolan. Nu staan we met Zoncolan op de Zoncolan!"

Hond Bailey en Maurice Blezer bij Dumoulin voor een etappe Maurice Blezer namens Fanclub Tom Dumoulin

'Tom heeft zelf ook een hond'

Dat de fanclub nog een officieus karakter heeft, komt door Dumoulin zelf. "Hij heeft ons nog niet erkend. Maar hij heeft vorige week al wel onze nieuwe pup Bailey aangehaald in Agrigento. Bailey beet hem nog. Nou ja, het was meer happen, dat doen pups hè. Maar dat weet Tom, hij heeft zelf ook een hond, een Zwitserse herder."

"De grap is dat hij niemand wil vertellen hoe die hond heet. In interviews zegt hij altijd: je mag alles van me weten, maar niet de naam van mijn hond."

Ondertussen begint Maurice aan de roze verf. "Hij heeft zelf nog gefietst", legt Ruud uit. "Hij heeft nu mijn achternaam, maar mensen kunnen hem kennen als Maurice Dols. Hij koerste nog met de ploegleider van Tom bij Sunweb, Arthur van Dongen."

Drukte in 2014 op de top van Monte Zoncolan Getty Images

Vrijdagochtend arriveerde het duo uit het Limburgse Voerendaal ("we waren het eerste stel uit Voerendaal dat trouwde, meteen toen het kon") aan de voet van de beklimming. Volgens velen is de Zoncolan één van de zwaarste beklimmingen in Europa. Ze mochten aanvankelijk niet verder via het plaatsje Ovaro, waarvandaan het peloton zaterdag de klim van tien kilometer oprijdt. "We zijn toen maar via de andere kant, via Sutrio omhoog gereden. En we staan nu vlakbij de finish."

Of ze er mogen blijven staan, is nog even de vraag. "Er staat hier nog een camper uit België en een paar Italianen. Zij gaan ook niet weg, dus wij ook niet."

Mensenmassa, net carnaval

Ze verwachten vandaag een mensenmassa, net als in 2014. "Het zal een feest worden. Het is hier nu nog rustig, maar het zal hier wel vol staan morgen. Hoe zij naar boven komen, weet ik niet, want met de auto kan het volgens mij niet meer."

1/3Prima weer vrijdag op Monte Zoncolan Maurice Blezer namens Fanclub Tom Dumoulin
2/3De groene camper op de Zoncolan Maurice Blezer namens Fanclub Tom Dumoulin
3/3Zoncolan, inmiddels geen puppy meer, met bazin Esther op de Zoncolan Maurice Blezer namens Fanclub Tom Dumoulin

De sfeer rond wielerkoersen zorgde ervoor dat het duo besloot om vorig jaar eens niet naar Spanje op vakantie te gaan, maar naar Italië. "We vinden de sfeer rondom wielerwedstrijden erg mooi. Het is dezelfde sfeer als die je bij carnaval hebt. En we dachten: Tom zou weleens de Giro kunnen gaan winnen."

Het vermoeden kwam uit. Dus konden ze dit jaar niet wegblijven. "Maar we begonnen pas op Siciclië, want het was een beetje lastig om met de camper Israël in te komen."

Het profiel van de veertiende etappe van de Giro NOS

De koninginnenrit naar de Zoncolan is vanaf de start om 11.50 uur te volgen via een liveblog op NOS.nl. In het Sportjournaal is een uitgebreide samenvatting te zien.

STER Reclame