Prins William met de FA Cup in 2007
NOS VoetbalAangepast

Hoezo bruiloft? De FA Cup-finale!

Wat een droomdag voor Prins Harry en Meghan Markle moet worden, wordt ook een droomdag voor Antonio Conte of José Mourinho. Maar niet voor allebei. De trainers van respectievelijk Chelsea en Manchester United staan op de dag van de bruiloft tegenover elkaar in de finale van de FA Cup.

Een strijd tussen fans van het voetbal en fans van het koningshuis wordt het niet. De liefhebbers van de bruiloft komen eerst aan bod als Harry en Meghan elkaar aan het begin van de middag het jawoord geven in Windsor. De bekerfinale begint pas om 17.15 uur lokale tijd (18.15 uur in Nederland), op Wembley.

William op Wembley?

Grapjes worden er wel gemaakt. Zo liet Gary Lineker vrijdag enkele komische en massaal gedeelde en gelikete tweetjes los. Zoals zijn antwoord op de vraag wanneer de bruiloft begint. "Voor de finale van de FA Cup."

Een ander had wel een reden voor de afwezigheid van de vader van Meghan Markle op de bruiloft. Hartaanval? Niet welkom? Nee, hij wil gewoon de finale van de FA Cup zien.

Wie ook wel graag de finale van de FA Cup wil zien, is prins William, de oudere broer van Harry en achter vader Charles tweede in lijn voor de troonsopvolging. Als erevoorzitter van de Engelse voetbalbond FA reikt William al jaren de beker en de medailles uit.

De vraag was of hij dat dit jaar weer zou doen. Tijdtechnisch zou het namelijk goed kunnen. Maar William is getuige van zijn broer, zoals het in 2011 bij het huwelijk van William en Kate andersom was.

"Een belangrijke beslissing, gaan we naar Wembley of gaan we niet?", vroeg voormalig topspeler Rio Ferdinand hem in januari. "Daar heb je een goed punt, Rio", antwoordde de prins. "Ik ben er nog niet uit. Ik kijk wat ik kan doen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Drie dagen geleden kwam de woordvoering van Kensington Palace met het verlossende antwoord. Natuurlijk blijft William bij zijn broer. "De Duke of Cambridge gaat niet naar de finale van de FA Cup vanwege zijn verantwoordelijkheden als getuige bij de bruiloft van zijn broer", luidde de verklaring.

In plaats van William reikt weduwe Jackie van de in april overleden voormalig Engels international Ray Wilkins de beker en de medailles uit. Wilkins won de FA Cup in 1983 met Manchester United en als assistent-coach van Chelsea in 2000, 2009 en 2010.

Mourinho won de Cup al met Chelsea

In 2007 gaf prins William, naar verluidt fan van Aston Villa, de beker aan José Mourinho bij de eerste FA Cup-finale op het vernieuwde Wembley. Zaterdag kan de Portugees de cup als trainer van Manchester United in ontvangst nemen.

Prins William (l) met José Mourinho na de FA Cup-finale van 2007

Dan wordt Mourinho pas de derde manager die die trofee met twee verschillende clubs in de wacht sleept. Zijn voorgangers presteerden dat echter in vervlogen tijden: Herbert Chapman (Huddersfield Town 1922 en Arsenal 1930) en Billy Walker (Sheffield Wednesday 1935 en Nottingham Forest 1959).

Mourinho zou dan en passant ook de Red Devils naar een (gedeeld) record duwen: Manchester United staat voor twintigste keer in de finale van het prestigieuze bekertoernooi, waarmee het Arsenal heeft geëvenaard, en kan de cup voor de dertiende keer winnen, net als Arsenal vorig jaar deed.

Prins William (r) schudt de hand van Louis van Gaal (l) voor de finale van 2016, gewonnen door Manchester United

De Gunners waren in 2017 met 2-1 te sterk voor Chelsea. Een domper voor de ploeg van Antonio Conte natuurlijk, maar eigenlijk kon het seizoen niet meer stuk. Een jaar nadat interim-coach Guus Hiddink de Blues uit de degradatiezorgen had weten te halen, was onder de Italiaan de landstitel binnengesleept.

Scheiding op komst

Die prestatie zal Conte ongetwijfeld het krediet hebben verschaft waardoor hij nu nog altijd in dienst is van de Londense club. Want Chelsea maakt een tamelijk kleurloos seizoen door.

Dat het in de competitie het ongenaakbare Manchester City niet kon bijbenen, is geen schande, maar er zal op Stamford Bridge toch niet rekening zijn gehouden met een eindklassering buiten de topvier - en dus geen Champions League na de zomer.

De finale van de FA Cup kan zomaar zijn laatste wedstrijd als coach van Chelsea worden. Het huwelijk tussen Chelsea en Conte lijkt na twee jaar al zijn langste tijd te hebben gehad. Harry en Meghan zullen er zaterdag niet voor tekenen. Die gaan voor een verbintenis voor het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl