NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 19/5: koninginnenrit in de Giro en streekvervoer staakt

Goedemorgen! Vandaag staat in Windsor het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle. Maar er gebeurt nog meer: zo wordt een spannende strijd verwacht in de Giro, tussen Tom Dumoulin en rozetruidrager Simon Yates. en staakt het streekvervoer.

Het blijft op de meeste plaatsen droog. In de loop van de dag kan er landinwaarts een enkele bui vallen, maar hier en daar breekt ook de zon door. Het wordt maximaal 16 tot 20 graden bij een zwakke noordwestelijke wind.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De koninginnenrit van Giro d'Italia, met als slotstuk de beklimming van de Monte Zoncolan. Het wordt een krachtmeting tussen Dumoulin, die vorig jaar de Giro won en nu tweede staat, en de huidige nummer een in het klassement: de Brit Simon Yates. De rit kun je volgen via het liveblog op de website van NOS Sport en in de app.
  • Hét huwelijk van het jaar: tussen prins Harry en zijn verloofde Meghan Markle. Het wordt rechtstreeks uitgezonden door de NOS, na het NOS Journaal van 12.00 uur op NPO 1 en via een internetstream. Op onze site en app vind je een liveblog en spoorboekje van de dag.
De route van het koninklijke echtpaar
  • Chauffeurs in het streekvervoer in Noord-Brabant, Zeeland en op de Veluwe staken weer. Dit gebeurt op zaterdag omdat ze de examens door de weeks niet wilden verstoren.
  • In Biddinghuizen komen 65.000 jongeren bijeen voor de Pinksterconferentie, ook wel Opwekking genoemd. Het christelijk festival heeft als een van de trekpleisters op het jeugdpodium Rich Wilkerson staan, dat is de dominee die Kim Kardashian en Kanye West trouwde.
  • Op de Dam in Amsterdam wordt een solidariteitsdemonstratie gehouden voor geweld tegen Palestijnen in Gaza en Israël.

Wat heb je gemist?

In de stad Mbandaka in Congo zijn drie nieuwe gevallen van ebola geconstateerd. De besmettelijke ziekte was eerder al bij één inwoner van de stad aangetroffen; nu staat vast dat de ziekte zich heeft verspreid. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had eerder gewaarschuwd dat het risico op besmetting met ebola in Congo erg groot is.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit

Een Amerikaanse astronaut kwam er op wel een heel onhandig moment achter dat hij was vergeten een geheugenkaart in zijn camera te stoppen: tijdens een ruimtewandeling.

"Hey Houston, ik heb even een vraagje over de GoPro", vroeg Andrew Feustel aan de vluchtleiding op aarde. "Wat betekent het als er 'No SD' staat?"

Foutje, bedankt op 400 kilometer hoogte

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl