AFP
NOS NieuwsAangepast

Cuba kondigt rouwperiode aan na vliegramp bij Havana

De Cubaanse autoriteiten hebben twee dagen van nationale rouw afgekondigd na de vliegramp van gisteren. Een Boeing 737 uit 1979 stortte kort na de start voor een binnenlandse vlucht brandend neer in een maniokveld bij de luchthaven van Havana. Bijna alle inzittenden kwamen om het leven. De drie enige overlevenden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

In het toestel zaten 104 of 105 passagiers en zes bemanningsleden. Bijna alle passagiers waren Cubanen. Daarnaast zaten er twee Argentijnen en drie Mexicaanse passagiers in het toestel. Ook de bemanning was Mexicaans.

Het toestel was door de Cubaanse staatsmaatschappij Cubana de Aviación gehuurd van het Mexicaanse bedrijf Aerolineas Damojh, een kleine chartermaatschappij die maar drie vliegtuigen bezit en ook wel vliegt onder de naam Global Air.

Berucht

Cubana heeft op het gebied van veiligheid een goede reputatie, maar het staatsbedrijf is wel berucht om de vele vertragingen en annuleringen. Vanwege onderhoudsproblemen is een groot deel van de vloot buiten gebruik, waardoor Cubana toestellen moet huren van andere luchtvaartmaatschappijen.

Het neergestorte toestel was enkele maanden geleden nog grondig gekeurd en goed bevonden. In november vorig jaar mocht het echter niet vertrekken uit Guyana, omdat het te zwaar beladen was.

Dit zijn beelden van gisteravond, gemaakt kort na de ramp:

Cubaans passagiersvliegtuig neergestort in Havana

De Cubaanse autoriteiten hebben een onderzoek naar de ramp aangekondigd. Mexico stuurt onderzoekers die daarbij gaan helpen. Ook Boeing wil een onderzoeksteam sturen, maar daarvoor moet het nog wel toestemming krijgen van de Amerikaanse autoriteiten.

Ooggetuigen zagen dat het toestel in brand stond voordat het neerstortte. Daarna werd een explosie gehoord, waarna dikke zwarte rookwolken uit het veld opstegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl