2014: Maartje Paumen op het WK in Den Haag
NOS SportAangepast

'Paumen heeft de potentie om bondscoach te worden'

Maartje Paumen staat volgend seizoen niet meer als speelster op het hockeyveld, maar als assistent-coach. NOS-commentator Philip Kooke voorziet ook in die rol een glansrijke loopbaan voor haar. "Ze heeft de potentie om bondscoach te worden, maar dan wel pas over tien jaar."

"In haar laatste jaren bij Oranje, zeker onder Max Caldas, dacht ze al als een bondscoach. Ze was spelbepalend", vervolgt Kooke. "Als je zegt dat ze een verlengstuk van de trainer was, doe je haar tekort. Ze bracht haar eigen ideeën in."

MOP in plaats van Den Bosch

Paumen begint haar trainersloopbaan in de promotieklasse bij MOP en niet in de hoofdklasse bij Den Bosch, de club waar ze jarenlang het boegbeeld van was. "Heel verstandig", vindt Kooke. "Vorig jaar speelde ze nog in dat team. Dat zijn vriendinnen waar je opeens de baas van wordt, dat werkt niet. Ze lijkt alles rustig te willen opbouwen, heel goed."

Het hockey is met het stoppen van Paumen dus mogelijk een toekomstig toptrainer rijker, maar ook een wereldspeelster armer. Kooke: "Je kan haar niet de beste Oranje-speelster ooit noemen, anderen waren completer, maar ze was wel de meest waardevolle speelster."

Haar strafcorner was van de buitencategorie en leidde haar naar twee olympische titels, twee wereldtitels en elf landskampioenschappen met Den Bosch. "Ze was onverzettelijk en meedogenloos, meer dan wie dan ook. Ze leefde volledig voor de sport, zelfs in haar slaap", zegt Kooke.

Van onhandig naar slank lichaam

Hij heeft groot respect voor haar. "Met een onhandig lichaam begon ze als linksachter. Ze had alleen haar strafcorner. Onder een topsportregime heeft ze een transformatie ondergaan naar een superslank lichaam. Alles om toonaangevend te worden. En dat werd ze. Ze was de spil en aanvoerder van Oranje."

De interlandloopbaan van Paumen in beeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl