Silvester van de Water kopt Almere City naar 1-0 Pro Shots
NOS Voetbal Aangepast

De Graafschap in extra tijd dankzij penalty naast Almere City

Almere City FC en De Graafschap hebben in het eerste finaleduel om promotie naar de eredivisie gelijkgespeeld: 1-1. De return in Doetinchem is zondag om 16.45 uur.

De Graafschap controleerde in de eerste helft het duel, maar vond moeilijk een gaatje in de Almeerder defensie. Aan de hand van uitblinker Tarik Tissoudali kwam de uitploeg niettemin tot twee goede schoten.

Ook na rust was het overwicht lang voor gasten. De grootste kans was voor Youssef El Jebli: hij kopte van dichtbij hard op de paal. Almere liet zich pas in de slotfase zien en kwam na kansen voor Gaston Salasiwa en Sherjill MacDonald in de 84ste minuut op 1-0 via een kopbal van Silvester van der Water.

In extra tijd ging het toch nog mis voor de Almeerders. Aanvoerder Tom Overtoom maakte op de doellijn hands en kon met rood vertrekken. Fabian Serrarens benutte de penalty.

"Onterecht"

Die late 1-1 kwam hard aan bij de thuisploeg. "Heel zuur", treurde Overtoom. "Zeker als je ziet wat er gebeurde, met de penalty en de rode kaart. In mijn ogen was dat onterecht. De bal wordt nog geen halve meter voor mijn neus van richting veranderd. Ik probeerde mijn arm nog weg te trekken. We worden eigenlijk driedubbel gestraft: 1-1, een rode kaart en ik kan de volgende wedstrijd niet meedoen."

Dat scheidsrechter Kevin Blom conform de regels handelde, kon Overtoom niet troosten. "Nu overheerst de teleurstelling. Ook omdat daarvoor een Graafschap-speler twee keer hands maakte en er eentje inkwam met een vliegende tackle waar je u tegen zegt. En daar werd niks tegen gedaan."

Wereld van verschil

Serrarens stond vanzelfsprekend veel vrolijker voor de camera, maar ook hij had een moeilijke laatste minuut beleefd. "Het leek voor mij wel een uur te duren voordat Overtoom naar de zijkant liep. Hij moest natuurlijk zogenaamd het hele veld over. Maar als je 'm erin schiet, hoor je mij niet klagen achteraf."

Na die gelijkmaker vlogen de Doetinchemmers de hekken in alsof zojuist de Champions League gewonnen was. "Hier met 1-0 weggaan of met die belangrijke uitgoal is een wereld van verschil. Dus vandaar even die ontlading. Maar daarna besef je wel: we zijn er nog lang niet. Helemaal niet na zo'n wedstrijd, want het was hartstikke lastig."

Statistieken

STER reclame