Legendarische royaltyfotograaf bij Harry en Meghan nu eens niet vooraan

Aangepast
EPA
Geschreven door
Suse van Kleef
correspondent Groot-Brittannië

Het huwelijk van prins Harry met Meghan Markle is een mediacircus van de buitencategorie. De Britse tabloids raken er niet over uitgeschreven en zaterdag zijn er ruim 5000 journalisten in Windsor om verslag te doen van het spektakel. Een van hen is Arthur Edwards: de legendarische royaltyfotograaf van The Sun, die al veertig jaar achter de koninklijke familie aan reist.

Geen staatsbezoek, verjaardag of begrafenis zonder Edwards. "En natuurlijk alle bruiloften", vertelt hij met glimmende ogen. "Van Charles en Diana, daarna die van Charles en Camilla. En ik stond ook vooraan bij het huwelijk van William en Kate. Daar lukte alles en maakte ik hele mooie foto's, zoals die van de kus het balkon van Buckingham Palace."

Blader hieronder door foto's die Arthur Edwards maakte van de Britse royals:

1/11Prins William en zijn broer Harry bij het gouden jubileum van koningin Elizabeth HH | Arthur Edwards
2/11Een foto van Edwards van koningin Elizabeth bij de opening van de State Opening of Parliament in London in 2008 AFP
3/11Ook in India wist Edwards prins Charles en zijn echtgenote in 2013 op de foto te zetten AFP
4/11Edwards was vorig jaar bij het huwelijk van Pippa Middleton en haar man James Matthews HH | Arthur Edwards
5/11Camilla riddert een acteur voor de grap met een prei AFP | Arthur Edwards
6/11Koningin Elizabeth en prins Philip proosten op het nieuwe millennium AFP | Arthur Edwards
7/11Prinses Margaret wordt in 2001 even in het openbaar gezien na een beroerte EPA | Arthur Edwards
8/11Prins William kreeg in 2008 een training bij de marine AFP | Arthur Edwards
9/11Koningin Elizabeth op bezoek bij paus Johannes Paulus II in 2000 EPA | Arthur Edwards
10/11Bij een bezoek aan Japan in 2015 verkleedt prins William zich als samoerai EPA | Arthur Edwards
11/11De mantel die koningin Elizabeth draagt bij de opening van het parlementaire jaar EPA | Arthur Edwards

De royals weten niet beter dan dat Edwards erbij is op de belangrijke momenten in hun leven. Onlangs werd dat weer even bevestigd, toen prins William en zijn vrouw Kate een mediamoment planden om hun pasgeboren zoon Louis aan de wereld te laten zien. Tijdens het zwaaien op de ziekenhuistrappen wees William ineens naar Edwards. "Kijk", zei hij tegen zijn vrouw: "Daar staat Arthur. Daar staat-ie."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

William wijst royaltyfotograaf aan

Maar dit keer is het anders, verzucht Edwards teleurgesteld. Journalisten worden bij het huwelijk van Harry en Meghan op flinke afstand gehouden. "In eerste instantie mocht er geen een journalist de kerk in. Daar is toen enorme ruzie over gemaakt, en nu mag er eentje naar binnen, en mogen er twee fotografen bij de uitgang staan. Dat zijn allemaal mensen van de journalistenbond."

De 'gewone' pers staat verder weg, Edwards ook: "Het is heel vervelend. Dit is nog nooit eerder gebeurd, het is veel geslotener dan normaal. Maar blijkbaar is dit hoe Harry het wil."

Hoewel Edwards dit keer dus niet vooraan staat, gunt hij Harry het beste. "Hij is een hele fijne jongeman, die zo veel heeft meegemaakt. We hebben hem een lange tijd zien zoeken naar een geschikte vrouw. Nu heeft hij haar gevonden. Ik ga gewoon mijn uiterste best doen zaterdag. Misschien ben ik uiteindelijk minder gelukkig met mijn foto's dan toen bij William en Kate, maar het allerbelangrijkst is dat Harry en Meghan gelukkig zijn."

De verhouding tussen het Britse koningshuis en de pers is altijd gecompliceerd geweest. De jongere generatie is daar uitgesprokener over. Van William en Harry is bekend dat zij gruwelen van de aandacht van de schandaalpers: hun moeder Diana overleed in een auto-ongeluk toen zij achterna werd gezeten door paparazzifotografen. Nadat de verhouding van Harry en Meghan wereldkundig werd, doken de tabloids bovenop zijn nieuwe vriendin, tot verbijstering en boosheid van Harry.

De constante stroom negatieve verhalen die de afgelopen maanden over Meghan in de Britse pers is verschenen, is de reden dat de pers afstand moet houden, vermoedt fotograaf Edwards. "Dat moet heel akelig zijn voor haar, dat vind ik echt zielig. Haar halfbroer en halfzus, vrienden van vroeger, iedereen liet zich interviewen. Het is obsceen hoe iedereen afschuwelijke dingen over haar zegt."

De mensen uit haar verleden zouden gewoon hun mond moeten houden, vindt Edwards. "Ze moeten haar met rust laten. Al heeft ze zelf voor dit leven gekozen, het is echt niet makkelijk om tot de koninklijke familie toe te treden. Het is een zware baan."

Arthur Edwards op de redactie van The Sun Suse van Kleef | NOS

The Sun is een krant, geen geschiedenistijdschrift.

Arthur Edwards, royaltyfotograaf The Sun

The Sun is een van de tabloids die graag veel pagina's inruimen voor dat soort verhalen. Zo publiceerden ze vorige week nog een interview met een porno-acteur die vertelt over de date die hij ruim tien jaar geleden met Meghan had. Toch tikt Edwards zijn collega's niet op de vingers als ze weer met zo'n verhaal komen. "Dat kan niet, dat is niet mijn taak. Nieuws is nieuws. Wij schrijven alleen op wat mensen zeggen. We zijn een krant, geen geschiedenistijdschrift. Wij moeten mensen vertellen wat er gebeurt."

Maar Harry pikt dat dus niet en probeert zijn bruid zo goed mogelijk te beschermen, denkt de fotograaf die hem al sinds zijn geboorte kent. "Hij wil controle hebben over de situatie. Hij is overduidelijk heel gek op haar. Sowieso: ik heb nog nooit zo'n aanhankelijk koppel gezien, altijd hand-in-hand, veel oogcontact en ze lachen veel. Ze zijn echt heel verliefd."

De enorme media-aandacht verbaast Edwards niet: "De koninklijke familie is over de hele wereld geliefd. Internationaal zijn veel mensen geïnteresseerd. Overal waar we naartoe reizen zie ik hetzelfde: enorme aantallen mensen die proberen een glimp op te vangen van de royals."

De hele wereldpers reist af naar Windsor: er worden meer dan 5000 journalisten verwacht in het stadje. Er zijn zo'n tachtig televisiezenders aanwezig en er zijn zeven tv-studio's speciaal gebouwd voor de gelegenheid. Amerikaanse zenders als CNN en NBC komen met teams van honderden mensen. Voor technische ondersteuning zijn er extra lijnen gelegd en vier nieuwe telefoonmasten opgetrokken. Sinds de dag dat de datum van het huwelijk bekend werd, is er geen hotelkamer in en rond Windsor meer beschikbaar.

STER Reclame