18 maal vrijspraak voor grote diamantroof Zaventem

Aangepast
ANP

Een rechtbank in Brussel heeft achttien verdachten vrijgesproken van betrokkenheid bij een diamantroof op de luchthaven Zaventem in 2013. De diamanten hadden een waarde van 37 miljoen euro.

De roof gebeurde op een moment dat de diamanten vanuit een gepantserde vrachtwagen werden overgeladen in een vliegtuig. Zeker acht gewapende en gemaskerde mensen reden in een busje door een opengeknipte omheining en overvielen het waardetransport.

Het onderzoek naar de zaak duurde jaren. Bij tientallen huiszoekingen in diverse landen werd in de loop van de tijd een deel van de buitgemaakte diamanten teruggevonden. Uiteindelijk lukte het om, na ruim vijf jaar, negentien verdachten voor de rechter te brengen.

Geen bewijs

Vijftien mannen en drie vrouwen zijn nu vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs, melden Belgische media. Tegen hen waren celstraffen van één tot acht jaar geëist.

De zaak tegen de negentiende verdachte, hoofdverdachte Marc B., wordt later behandeld. Hij wordt ervan verdacht het brein te zijn geweest achter de roof. B. zit vanwege een andere zaak vast in Frankrijk.

STER Reclame