Dertien jaar na verregend profdebuut ruikt Almere de eredivisie

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Almere City droomt van eredivisie

Almere City FC neemt het donderdag thuis op tegen De Graafschap in de eerste wedstrijd om promotie. Een hoogtepunt in de geschiedenis van de club, die al van naam en kleur veranderde en ontsnapte aan degradatie.

Van Omniworld naar Almere City

Een kleine duizend toeschouwers zaten op 12 augustus 2005 in Almere klaar voor het debuut van FC Omniworld in het betaald voetbal voor de wedstrijd tegen BV Veendam. Scheidsrechter Mike van der Roest keurde het door zware regenval onbespeelbaar geworden kunstgrasveld enkele minuten voor het begin van de wedstrijd echter af.

Het profdebuut van de Almeerders viel daardoor letterlijk in het water. Een week later mocht Omniworld, dat destijds getraind werd door Jan Schulting (de vader van olympisch kampioene shorttrack Suzanne Schulting), eindelijk officieel aftrappen in het betaald voetbal in de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. Het duel ging met 2-0 verloren.

1/2De eerste selectiefoto van de profclub uit Almere ANP
2/2Spelers van Veendam verlaten het veld van FC Omniworld. De wedstrijd wordt afgelast ANP

Vanaf het seizoen 2010/2011 ging FC Omniworld verder onder de naam Almere City FC en werd het paarse shirt ingeruild voor een zwart shirt met een rode V. De eerste wedstrijd onder de nieuwe naam was op 13 augustus 2010 tegen RBC Roosendaal.

Voor de 1.907 aanwezige supporters was het nog wennen. Supporters droegen nog paarse shirts, her en der hingen paarse pamfletten, de tribunestoeltjes waren paars en sommige spelers droegen nog paarse voetbalschoenen. De thuisploeg won wel, met 3-1.

Faillissement RBC redt Almere

De zege op RBC bleek geen voorbode voor een goed seizoen. Almere degradeerde na een 1-0 nederlaag bij FC Den Bosch in de laatste speelronde uit de eerste divisie.

Mikhail Rosheuvel (links) in actie namens Almere City ANP Pro Shots

Het faillissement van RBC Roosendaal bracht echter redding. De KNVB besloot die plek aan Almere City te geven. Daarna vond Almere de weg langzaam weer omhoog.

Eerste periodetitel

Onder leiding van Fred Grim deed Almere City in het seizoen 2014/2015 voor het eerst echt mee in de eerste divisie. En voor het eerst in het tienjarige profbestaan pakte Almere een periodetitel.

Teleurstelling bij Dion Malone na de 'degradatie' ANP Pro Shots

De Almeerders wonnen met 1-0 bij Jong PSV en eindigden daarmee achter NEC in de tweede periode. Doordat NEC de eerste periode al op zak had, ging de titel en het ticket voor de play-offs naar Almere.

In dat eerste duel in de play-offs was later dat seizoen De Graafschap de tegenstander. De Superboeren waren over twee duels nipt te sterk. In Doetinchem werd het pas na verlenging 2-1.

Almere City-speler Tim Receveur in duel met De Graafschap-speler Jerry van Ewijk in 2015 Pro Shots

Almere krijgt in de komende wedstrijden kans op revanche. Maar dat niet alleen. Een historische plek in de eredivisie lonkt voor het rood van Almere City. En dan gaan er deuren open, zo heeft de gemeente al laten weten.

STER Reclame