Australië pakt levend vervoer aan na schapendrama op zee

Aangepast
De schapen op het vrachtschip gingen vermoedelijk dood door de hitte AFP

Australië kondigt strengere regels af voor het verschepen van levende dieren. Aanleiding zijn videobeelden die begin april naar buiten kwamen, waarop te zien is hoe 2400 schapen sterven op een vrachtschip.

De dieren waren onderweg van Australië naar Qatar. Ze stierven vermoedelijk door de extreme hitte op het schip. De beelden, gemaakt door een dierenrechtenorganisatie, leidden tot geschokte reacties in Australië.

Dit filmpje leidde tot geschokte reacties in Australië en daar buiten

De Australische regering wil nu dat er tijdens de warme zomermaanden 28 procent minder dieren worden vervoerd dan mogelijk is, zodat de beesten meer ruimte hebben. Ook moeten schepen vanaf 2019 beschikken over een automatisch klimaatsysteem. Op elk schip moet een onafhankelijke waarnemer erop toezien dat de regels worden nageleefd.

Bedrijven die zich niet aan de wet houden, kunnen zwaar worden gestraft met boetes die tot in de miljoenen euro's lopen. De directeur van de rederij kan een celstraf van 10 jaar krijgen.

Dierenrechtenactivisten willen het vervoeren van schapen helemaal verbieden, maar zo ver wil de Australische regering niet gaan. De export van schapen levert de economie jaarlijks honderden miljoenen op.

STER Reclame