Wouter olde Heuvel ANP

Voormalig langebaanschaatser Wouter olde Heuvel werd twee weken geleden getroffen door een hersenbloeding. Een grote schok voor hem en zijn omgeving, maar inmiddels is de 31-jarige oud-topsporter aan de beterende hand.

Olde Heuvel kreeg tijdens een fietsrit plots enorme hoofdpijn. "Ik vertrouwde dat niet. Ik begon te braken en heb toen zelf nog een ambulance kunnen bellen", vertelt hij. "Gelukkig was mijn vriendin er ook al snel, want ik had zo veel hoofdpijn dat ik niet meer wist welke kant ik op moest."

Hij vervolgt: "Ik dacht eerst dat ik misschien een migraine-aanval had. Het werd heviger en heviger." Via Heerenveen belandde Olde Heuvel in het Universitair Medisch Centrum Groningen, waar een drain in zijn hoofd werd geplaatst om de druk te verlagen. "Daarna werd het een stuk draaglijker."

Op tijd bij

Momenteel gaat het naar omstandigheden goed met Olde Heuvel, die lange tijd ploeggenoot en trainingsmaatje was van Sven Kramer bij de ploegen van TVM en Lotto-Jumbo en op de Olympische Spelen in Pyeongchang onder anderen Ireen Wüst begeleidde.

"Ik heb geen uitval in m'n armen, benen of elders", aldus Olde Heuvel. "Ik kan alles zelf en ben van de monitoren en bedrading af. Ik ben wel snel moe en kan veel prikkels nog niet aan. Ik ben enorm blij dat ik er zo vroeg bij was."

De voormalig langebaanschaatser denkt dat hij volgende week naar huis mag. "Al zal het nog wel even duren om weer helemaal de oude te worden. Maar ik ben aan de beterende hand en heb veel geluk gehad."

De vele reacties van familie, vrienden en kennissen hebben hem goed gedaan. "Zeker de eerste dagen stond de telefoon roodgloeiend. Mensen leven mee en daar ben ik dankbaar voor."

Acceptatie

"Het doet wel pijn dat het mij is overkomen", zegt Olde Heuvel. "Ik ben nog maar 31 en train nog altijd veel. Op internet lees je dat het veel voorkomt bij mensen die roken of drinken, maar het kan dus iedereen overkomen. Er is geen aanwijsbare reden en dat maakt het moeilijk om te accepteren."

Ireen Wüst met coaches Wouter olde Heuvel (l) en Rutger Tijsen (r) ANP

STER reclame