NOS Voetbal Aangepast

Portugese steunbetuigingen voor Dost na 'zwartste dag voor Sporting'

"De zwartste dag in de geschiedenis van Sporting Portugal." Dat schrijft de Portugese sportkrant A Bola op de voorpagina vandaag, een dag nadat ongeveer vijftig hooligans het trainingscomplex van de voetbalclub kort en klein sloegen en ook spelers, onder wie Bas Dost, te lijf gingen.

"Iedereen is geschokt en vol ongeloof dat zoiets heeft kunnen gebeuren", vertelt correspondent José da Silva vanuit Lissabon. "Alle televisiezenders hebben het continu over de gebeurtenissen bij Sporting. Iedereen roept op om de schuldigen op te sporen en zwaar te bestraffen. Er zitten nu 23 hooligans vast. De politie is op zoek naar overige daders."

Steun voor Dost

Dinsdagavond al, na de aanval, kwam een grote groep supporters bij het stadion van Sporting samen om de actie van de hooligans af te keuren en steun te betuigen aan Dost.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Steunbetuigingen voor Dost na aanval door hooligans
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Het was een spontane actie. Zijn naam werd gescandeerd. En er was ook iemand met een Nederlandse vlag. Portugese commentatoren vinden het belachelijk dat hem dit is overkomen. Ze noemen hem de drijvende kracht in het team, iemand die altijd hard werkt", aldus Da Silva.

Dost heeft inmiddels aangifte gedaan bij de Portugese politie. Ook hebben agenten een inval gedaan in het hoofdkantoor van Sporting. Het is nog onduidelijk of dat verband houdt met de aanval van dinsdagavond. Directeur voetbalzaken André Geraldes, is voor verhoor meegenomen.

Training afgelast

Trainer Jorge Jesus, zelf ook een van de slachtoffers, heeft de training woensdag afgelast omdat hij en zijn spelers 'fysiek en mentaal' niet in staat zijn om op het trainingsveld te verschijnen. Zondag speelt Sporting de Portugese bekerfinale tegen CD Aves. "Maar het zou zomaar kunnen dat sommige spelers, onder wie ook Dost, die niet gaan spelen", zegt Da Silva.

Meer details

Inmiddels zijn er ook meer details naar buiten gekomen over de 'horror op het trainingscomplex van Sporting', zoals Portugese media het noemen.

Het eerste slachtoffer was trainer Jesus. Vervolgens was Dost aan de beurt. In de gang bij de kleedkamer werd hij met een riem op zijn hoofd en been geslagen, en tegen de grond gewerkt. Daarna werden andere spelers in de kleedkamer aangepakt. De fysiotherapeut van het team is er het ergst aan toe. Hij kreeg een fakkel in zijn maag geduwd.

Bas Dost wordt behandeld Sporting

In Portugal wordt de voorzitter van Sporting, Bruno de Carvalho, gezien als inspiratiebron voor de hooligans. Hij heeft regelmatig gezegd dat de trainer en spelers niet voldoende presteren. Prominente leden van de club dringen aan op het vertrek van de voorzitter.

De Carvalho heeft inmiddels gereageerd op de aanval van gisteren. Hij wijst de actie van de hooligans af en ontkent dat hij met zijn uitspraken aanleiding zou hebben gegeven voor de actie van de hooligans.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Voorzitter Sporting Portugal neemt afstand van aanval
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame