Toms Skujins blijft net uit de greep van zijn achtervolgers in de derde etappe in Californië Getty Images

Jaar na harde crash wint Skujins weer etappe in Californië

time icon Aangepast

Toms Skujins heeft de derde etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Let van Trek-Segafredo reed op de slotklim weg bij Sean Bennett en hield de Amerikaan en het peloton in de afdaling richting de streep nog net achter zich.

De Australiër Caleb Ewan won de sprint van het peloton, vlak voor de Slowaakse wereldkampioen Peter Sagan.

Risico's

Skujins is een aanvalslustige renner, een eigenschap die hem ook in 2015 en 2016 een etappezege in de Ronde van Californië opleverde, en niet bang om risico's te nemen. Zo vloog hij bij zijn eerste succes in de Amerikaanse rittenkoers twee keer uit de bocht in de afdaling van Mount Hamilton (een beklimming in de buitencategorie) in jacht op de leiderstrui.

Exact een jaar geleden was Skujins weer in de aanval op Mount Hamilton, maar ging het mis in de afdaling. Hij crashte akelig hard, liep daarna verdwaasd over de weg en ontsnapte ternauwernood aan botsingen met andere renners.

Het lukte hem vervolgens om weer op de fiets te stappen, maar werd daar door de ploegleiding al weer snel vanaf gehaald. Hij hield schaafwonden, een hersenschudding en een gebroken sleutelbeen aan de klap over.

Ondanks de minder goede herinneringen aan Mount Hamilton ging Skujins er vandaag dus opnieuw in de aanval en werd daarvoor beloond met zijn derde ritzege in vier deelnames in Californië. "Vorig jaar liep het overduidelijk niet zoals ik gehoopt had", zei de opgetogen winnaar. "Drie uit vier is niet slecht toch? Ik had het vorig jaar niet geloofd als ze hadden verteld dat ik hier weer zou winnen."

Tolhoek blijft vierde in klassement

Egan Bernal - winnaar van de tweede etappe - blijft de leider in het algemeen klassement. Antwan Tolhoek van Lotto-Jumbo staat vierde, op veertig seconden van de Colombiaan.

De volgende etappe is een tijdrit over 35 kilometer.

Uitslag en klassementen

STER Reclame