WADA met afwijkende bloedwaarden Van Kerkhof naar het CAS

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Kerkhof: ik weet dat ik onschuldig ben

Voor Yara van Kerkhof dreigt een prachtjaar met maar liefst twee olympische medailles een bittere wending te krijgen. Bij de shorttrackster zijn in het verleden afwijkende bloedwaarden gevonden en ze heeft daar in de ogen van de ISU een plausibele verklaring voor. Het WADA blijkt daar anders over te denken en heeft de zaak voorgelegd aan het CAS, het international sporttribunaal.

Tot haar grote schrik confronteerde de ISU, de internationale schaatsunie, Van Kerkhof in juni 2017 met twee afwijkende bloedwaarden in haar biologisch paspoort. Die waren gevonden na metingen in december 2015 en maart 2016 bij haar huis. Er waren dus geen verboden stoffen aangetroffen, maar het zou wel op dopinggebruik kunnen duiden.

De mededeling kwam keihard aan bij de atlete. "Ik heb altijd geloofd in een schone en eerlijke sport. Het gebruik van doping komt niet eens in mij op."

Aangeboren hartafwijking

Een team van experts vond uit dat een afwijking in de doorbloeding van haar longen, vermoedelijk het gevolg van een aangeboren hartafwijking, ervoor zorgde dat Van Kerkhofs bloed uitzonderlijk reageert op verblijf op hoogte en op lange vliegreizen. "Dat is altijd zo geweest bij mij en dat zal ook altijd zo blijven", aldus de 27-jarige Zoetermeerse, al had ze daar tot juni 2017 zelf ook geen weet van.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Teamarts shorttrack: hogere doorbloeding longen probleem voor Van Kerkhof

Vlak voor de Olympische Winterspelen in Pyeongchang kwam de ISU met het verlossende woord voor de schaatsster: vrijspraak. Ze hield het stil om haar olympische voorbereiding en die van de ploeg niet te verstoren. In Zuid-Korea werd het vervolgens helemaal feest met een verrassende zilveren medaille op de 500 meter en ook nog eens niet meer verwacht brons met de aflossingsploeg.

Op de laatste dag van de beroepstermijn, op 17 april jongstleden, gooide het wereldantidopingagentschap WADA echter toch nog roet in het eten door naar het CAS te stappen. "Ik dacht: wat overkomt me nu? Ik was best wel in paniek. We gaan er nu hard aan werken om ook het WADA te overtuigen. We hebben heel veel bewijs. Ik weet dat ik onschuldig ben. Ik heb nooit doping gebruikt."

STER Reclame