Guram Kashia

Gelukkig Vitesse in blessuretijd langs FC Utrecht

Door een rake kopbal van Guram Kashia in blessuretijd heeft Vitesse de eerste slag in de strijd om Europees voetbal gewonnen. FC Utrecht werd in de finale van de play-offs met 3-2 verslagen.

Na een sterke openingsfase van de bezoekers, met kansen voor Yassin Ayoub en Sander van de Streek, nam Vitesse het heft in handen.

Dat leidde na elf minuten tot een hachelijke situatie voor het doel van keeper David Jensen. Eerst raakte Tim Matavz de paal en in de rebound deed Mason Mount dat nog eens dunnetjes over.

Vijfde goal voor Mount

De Chelsea-huurling had vlak voor rust wel succes door een voorzet van Roy Beerens tegen de touwen te koppen. Mount maakte zo alweer zijn vijfde treffer in de play-offs.

Jensen voorkwam kort na de pauze een tweede Arnhemse goal door redding te brengen op een inzet van Bryan Linssen. Daarna kreeg FC Utrecht de overhand.

Ramon Leeuwin is de gevierde man

Met invaller en Ajax-aankoop Zakaria Labyad in de ploeg werd Vitesse langzaam maar zeker teruggedrongen en dat resulteerde uiteindelijk in de gelijkmaker. Ramon Leeuwin knikte raak uit een corner van Labyad.

Een minuut later leek Sean Klaiber de 1-2 aan te tekenen, maar doelman Jeroen Houwen had een knappe reflex in huis.

Vitesse ontsnapte en kwam diep in de tweede helft tegen de verhouding in weer op voorsprong. Linssen krulde de bal met links in de verre hoek.

Extremis

Labyad, met een verleden in Arnhem, leek het laatste woord te hebben door vlak voor het einde de 2-2 achter Houwen te schieten. Kashia bepaalde in extremis de eindstand.

Het kan zaterdag in Utrecht nog alle kanten op, al mist Vitesse dan wel Mount wegens een schorsing. Rico Strieder en Klaiber kregen ook hun tweede geel in de play-offs en ontbreken bij Utrecht.

De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de tweede voorronde van de Europa League.