Het kabinet-Rutte II op het strand
NOS Nieuws

Het maandagoverleg: de overlevingstactiek van het kabinet-Rutte II

Het kabinet-Rutte II, ook wel het kabinet-Rutte-Asscher genoemd, kon de rit uitzitten dankzij overleg dat op het hoogste niveau werd gevoerd aan het begin van de week. De belangrijkste besluiten werden niet genomen in de vrijdagse ministerraad, maar werden al op maandag voorgekookt.

"Als we dat maandagberaad niet zouden hebben, had jij hier niet meer gezeten", zou Rutte tegen toenmalig minister Schippers gezegd hebben.

De NOS-journalisten Wilma Borgman en Max van Weezel schrijven in het boek Vrienden tegen wil en dank dat premier Rutte daardoor een manier vond om mogelijke aanvaringen tussen de regeringspartijen VVD en PvdA te voorkomen.

Kabinet-Rutte II werd tegen de verwachting in het langstzittende kabinet na de Tweede Wereldoorlog. Het bleef ondanks de grote verschillen tussen VVD en PvdA vijf jaar in het zadel.

Kleine kring

In het boek klinkt ook kritiek op het maandagoverleg van Rutte, waarbij vicepremier Asscher (PvdA) en de fractieleiders Zijlstra (VVD) en Samsom (PvdA) telkens aanwezig waren. De belangrijkste besluiten werden immers niet meer genomen tijdens de ministerraad op vrijdag, maar en petit comité op het ministerie van Sociale Zaken.

Borgman en Van Weezel spraken alle ministers en een groot aantal staatssecretarissen van het toenmalige kabinet, dat bij de verkiezingen van vorig jaar werd afgestraft door de kiezer. De VVD verloor 8 zetels, de PvdA zelfs 29.

Het eerste exemplaar wordt morgen uitgereikt aan premier Rutte, die inmiddels zijn derde kabinet leidt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl