NOS Nieuws Koningshuis Aangepast

Koningin Beatrix toch naar Oman

De koninklijke familie gaat volgende week toch naar Oman. Dinsdagavond hebben koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima een privédiner met de sultan. Dat heeft minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer geschreven.

Een officieel staatsbezoek aan Oman werd deze week uitgesteld vanwege de onrust in het Arabische land. De koningin is nu ingegaan op een persoonlijke invitatie van sultan Qabus. Dat is gebeurd in het kader van het goede overleg tussen Oman en Nederland, schrijft Rosenthal.

Premier Rutte zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat het uitstellen van het staatsbezoek zou kunnen worden uitgelegd als partij kiezen door de Nederlandse regering in een binnenlandse aangelegenheid. Hij denkt dat het aannemen van de privé-uitnodiging de zaak weer in evenwicht kan trekken. De premier benadrukt wel dat Nederland geen partij kiest in de situatie in Oman.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer is het niet eens met het privébezoek van de koningin. De Partij van de Arbeid vindt het een rommelige gang van zaken. Zo ontloop je niet het risico dat de koningin onderdeel wordt van een politieke discussie, zegt de PvdA. Die partij vindt ook dat de aankondiging van het privébezoek en de afzegging van het staatsbezoek in een keer gemeld had moeten worden.

De PVV spreekt van een onverstandig besluit, dat veel vragen oproept. Volgens de SP en GroenLinks zal een privébezoek van de koningin onder deze omstandigheden worden uitgelegd als steun aan Oman. D66 spreekt van een opzienbarende uitkomst van het overleg tussen de koningin en de premier. "Je gaat, of je gaat niet", zegt D66-leider Pechtold.

Staatsbezoek

Het staatsbezoek zou aan Oman zou komende zondag beginnen met een bezoek aan de sultan in de Omaanse hoofdstad Muscat. Ook zouden de Oranjes samen met een handelsdelegatie de havenstad Sohar bezoeken. In die stad was het eerder deze week onrustig.

Woensdag reizen Beatrix, Máxima en Willem-Alexander door naar Qatar voor een al langer gepland staatsbezoek.

STER reclame