Kitesurfen vanaf 2024 op olympisch zeilprogramma

Aangepast
De Nederlandse kitesurf-topper Annabel van Westerop NOS

Kitesurfen maakt vanaf 2024 deel uit van het olympisch zeilprogramma, zo is door de World Sailing Council beslist. Aan het nieuwe onderdeel zullen in Parijs gemengde teams meedoen: mannen en vrouwen zeilen apart om de punten of varen een aflossingsrace.

Omdat het aantal zeilmedailles mag niet groeien, worden de twee 470-klassen (mannen en vrouwen) samengevoegd tot één gemengde tweepersoonsboot.

Het 'gewone' windsurfen voor mannen en vrouwen blijft op het programma staan, maar het is nog niet duidelijk met welk materiaal er gevaren gaat worden en of er (deels) op foils overgestapt wordt.

Schoolvoorbeeld

"Dat het kitesurfen als nieuwe olympische zeildiscipline omarmd wordt, kan ik goed begrijpen", reageert bondscoach Jaap Zielhuis op de wijziging. "Wij tillen ook zwaar aan de betaalbaarheid en wereldwijde verspreiding van de zeilsport. Kitesurfen is daarvan het schoolvoorbeeld. Het oogt bovendien spectaculair. Dat geldt ook voor het windsurfen. We zijn blij dat die discipline behouden blijft."

Annabel van Westerop Annabel van Westerop

Dat er gemengd gevaren gaat worden, zint Zielhuis minder. Met name bij de opzet van het kitesurfen zet hij vraagtekens. "Hoe gaat dat in de praktijk werken? Deze oplossing komt wat gekunsteld over. Maar mijn primaire verantwoordelijkheid is het winnen van medailles op de Spelen en daar gaan wij nu mee aan de slag."

Bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro won Dorian van Rijsselberghe goud in de RS:X-klasse en Marit Bouwmeester in de Laser Radial.

STER Reclame