Senaat dwarsboomt referendum over donorwet niet

Aangepast
Stembureau ANP

De kans groeit dat er een referendum komt over de donorwet. Fractievoorzitter Jorritsma van de VVD, de grootste fractie in de Eerste Kamer, noemt het ondenkbaar dat de senaat de hele procedure om het raadgevend referendum af te schaffen voor 14 juni afrondt. Die dag is de uiterste datum om handtekeningen in te zamelen om een volksraadpleging over de donorwet af te dwingen.

Het kabinet wil juist af van het raadgevend referendum. De Tweede Kamer ging in februari met een kleine meerderheid akkoord met afschaffing. Het lijkt erop dat ook de senaat zal instemmen, maar meerdere fracties willen nog nieuwe schriftelijke vragen aan het kabinet stellen voordat de afschaffingswet plenair kan worden behandeld. Jorritsma vindt dat daarvoor ruimte moet zijn.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kans op referendum over donorwet neemt toe

Handtekeningen

Om een referendum af te dwingen, zijn 300.000 handtekeningen nodig. Dit weekend meldde initiatiefnemer Bart Nijman dat er tot dat moment ruim 60.000 mensen hadden getekend.

Het zag er lang uit dat het een race tegen de klok zou worden om het referendum op te heffen nog voordat de 'donor-termijn' zou zijn verlopen. Die race is nu dus van de baan. Volgens politiek verslaggever Ron Fresen wil de coalitie daarmee ook het signaal afgeven dat er geen sprake is van een 'wedstrijd' en dat een verzoek voor een referendum over de donorwet niet in de wielen moet worden gereden.

Kern van de donorwet is dat mensen als orgaandonor worden geregistreerd, tenzij ze laten weten dat ze dat niet willen.

NOS

STER Reclame