President Poetin als eerste over de Krimbrug

President Poetin opent vandaag de omstreden brug die de Krim met Rusland verbindt. Morgen gaat hij open voor het autoverkeer, aan de parallelle treinverbinding wordt nog gewerkt.

De 19 kilometer lange brug geldt als een prestigeproject. De Krim hoort bij Oekraïne, maar het schiereiland werd in 2014 door Rusland geannexeerd, omdat het bang was dat een nieuwe Oekraïense regering de belangen van etnische Russen op de Krim niet zou respecteren. Op de Krim ligt ook een Russische marinebasis.

NOS

Na de annexatie besloot de Russische regering de aanleg van de brug te versnellen. Daardoor hoeven Russen vanaf morgen niet meer door Oekraïne te reizen als ze over land naar de Krim willen. Moskou hoopt zo onder meer het toerisme op de Krim te stimuleren.

De brug heeft naar schatting 3,5 miljard euro gekost. In Nederland loopt een strafrechtelijk onderzoek naar zeven Nederlandse bedrijven die aan de bouw hebben meegewerkt. Dat was verboden vanwege de sancties die de EU na de annexatie van de Krim tegen Rusland had ingesteld.

STER reclame